Απρόθυμοι είναι οι δανειστές στο να δώσουν πράσινο φως στη ρύθμιση των 120 δόσεων για συνταξιούχους, άνεργους και μισθωτούς όσο και στο νόμο Κατσέλη.
Δεν φαίνεται να πείθονται οι δανειστές έπειτα από τέσσερα 24ωρα συζητήσεων αντιπαραθέτοντας ακόμα περισσότερους πλειστηριασμούς και είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών.
Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλούνται τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν τα έσοδα θεωρούν ότι δεν προκύπτει η ανάγκη για κάποια έκτακτη ρύθμιση. Ενδεικτικό της βελτιωμένης εικόνας είναι το γεγονός ότι το πρώτο 8μηνο του έτους έχουν εισπραχθεί περίπου 4 δις. ευρώ από ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του δημοσίου.
Αυτή η εξέλιξη φέρνει τους μικροοφειλέτες αντιμέτωπους με το φάσμα της κατάσχεσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν, σε περίπτωση που οι θεσμοί δεν υποχωρήσουν από τις παρούσες θέσεις τους μέχρι το προσεχές Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Η νέα έκτακτη ρύθμιση που έχει εκπονηθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προέβλεπε την ένταξη μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών που είχαν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του εξωδικαστικού.
Ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργούσε στα πρότυπα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφωνόταν ανάλογα με το ύψος της οφειλής του οφειλέτη με τον αριθμό των δόσεων να διαμορφώνεται στις 120. Παράλληλα, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζονταν τα 50 ευρώ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη σε αυτή αποτελούσε η εξόφληση ή ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων – ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.
Επίσης, αρνητικοί εμφανίζονται οι πιστωτές στο αίτημα της Ελλάδας που ζητά την παράταση του νόμου Κατσέλη για ένα ακόμη έτος, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2019, παρά το γεγονός ότι έχει προταθεί η ένταξη για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να συνεχιστεί και οι τράπεζες θα πρέπει να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια.
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, θα συνεχίσει να το «παλεύει» και με τις δύο ρυθμίσεις.