Credit Suisse: Νέα «βουτιά» 9% στις μετοχές της τράπεζας εν μέσω έκτακτης ρευστότητας

Credit Suisse: Νέα «βουτιά» 9% στις μετοχές της τράπεζας εν μέσω έκτακτης ρευστότητας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πτώση έως και 9% καταγράφουν οι μετοχές της Credit Suisse σήμερα καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για να στηρίξει τη ρευστότητά της.

Η παρέμβαση των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών προχθές, οι οποίες επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται στις «συστημικά σημαντικές τράπεζες», ώθησε τις μετοχές να σημειώσουν άλμα άνω του 18% την Πέμπτη, αφού έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη. Παράλληλα, η Credit Suisse προσφέρθηκε να επαναγοράσει χρέος αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων φράγκων, που αφορούσε 10 τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε αμερικανικά δολάρια και τέσσερις τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε ευρώ.

Το μαζικό ξεπούλημα της Τετάρτης, που έφτασε ακόμα και το 30%, ήρθε στον απόηχο της πτώχευσης Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και αφού ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αγόρασε μερίδιο 10% στην Credit Suisse πέρυσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην ελβετική τράπεζα.

Η τράπεζα, επί του παρόντος, υποβάλλεται σε μαζική στρατηγική αναμόρφωση με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της κερδοφορίας μετά από μια σειρά ζημιών και σκανδάλων. Ωστόσο, οι κεφαλαιαγορές και γενικότερα οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται.

Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει απότομα κατά το τελευταίο έτος και η Credit Suisse έχει δει τεράστιες εκροές, χάνοντας περίπου το 38% των καταθέσεών της το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (Credit Default Swaps-CDSs), τα οποία ασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της χρεοκοπίας μιας εταιρείας, εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το επιτόκιο CDS, ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών της τράπεζας έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα κρίσης, με το επιτόκιο CDS ενός έτους να εκτοξεύεται στο 38,4% την Τετάρτη, πριν κλείσει την Πέμπτη στο 34,2%.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM