Der Standard: Μία διαγραφή χρέους θα διόρθωνε το λάθος της ΕΕ

Der Standard: Μία διαγραφή χρέους θα διόρθωνε το λάθος της ΕΕ Facebook Twitter
2

«Μια διαγραφή χρέους δεν θα έδινε μόνον στην Ελλάδα και πάλι ελπίδα για ένα τέλος της Οδύσσειας, αλλά θα διόρθωνε και τη λάθος συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει σε εκτενές σχόλιό της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, με αφορμή τις χθεσινές συνομιλίες στη Βιέννη του Αλέξη Τσίπρα με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως σημειώνει στον υπότιτλο του άρθρου, η προσέγγιση του Φάιμαν «προς την Αθήνα είναι, από τη σκοπιά της οικονομικής και δημοκρατικής πολιτικής, σωστή». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Φάιμαν έχει προφανώς κατανοήσει το τι θα σήμαινε η διαγραφή χρέους, ακόμη και αν -για λόγους συμπόρευσης στο ευρώ- νουθετεί τους Έλληνες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Προσθέτει επίσης ότι στη Γερμανία δεν έχει ακόμη διαδοθεί η αναγκαιότητα μιας διαγραφής χρέους, καθώς στο Βερολίνο -όπως και στο αυστριακό Λαϊκό Κόμμα- είναι μεγάλος ο πειρασμός να εγκαταλείψει τον ρόλο του «προστάτη» των φορολογούμενων.

Όμως, αναφέρει η εφημερίδα, τα χρήματα έχουν εδώ και πολύ καιρό χαθεί, και η μόνη διαφορά είναι εάν διαγράφει κανείς τις απαιτήσεις ή περιέρχεται στην αυταπάτη της επιστροφής τους, και αυτή η δεύτερη εκδοχή εγγυάται όχι μόνον τη συνέχιση της ελληνικής τραγωδίας, αλλά παραβλέπει επίσης τη δημοκρατική απόφαση ενός κράτους, διότι μόνον με ένα τέλος της ταπείνωσης θα είναι δυνατόν Αθήνα και Βρυξέλλες να ξανακοιταχτούν στα μάτια.

Σε άλλο σημείο του σχολίου σημειώνεται πως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αυστρία τού δίνει ευνοϊκό άνεμο στη γεμάτη με πολλές συμπληγάδες πορεία του στην Ευρωζώνη, καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος υποστηρίζει την Αθήνα στην επιδίωξή της για ελαφρύνσεις στο θέμα του χρέους και σε μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Αναφερόμενη στην κριτική που ασκήθηκε στον καγκελάριο από τον κυβερνητικό εταίρο του, (το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) ότι «γονατίζει μπροστά σε αριστερούς λαϊκιστές που δημιουργούν χρέη», η εφημερίδα επισημαίνει πως το Λαϊκό Κόμμα παραβλέπει ότι «με την Ελλάδα ολόκληρη η Ευρωζώνη βρίσκεται ως τα γόνατα βουτηγμένη στη βρομιά, καθώς ακόμη και πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της φούσκας χρέους της Ελλάδας, η Νομισματική Ένωση δεν στέκεται στα πόδια της και απειλείται να καταρρεύσει, ακόμη και αν τραντάζεται μόνον ένα μικρό μέλος της».

Όπως παρατηρεί η Der Standard, η ευρωπαϊκή εκστρατεία βοήθειας των προηγούμενων χρόνων προκλήθηκε μεν από τη δημιουργία χρέους και την καταναλωτική υστερία στην Ελλάδα, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την καταπολέμηση αυτής της αναποδιάς, άφησε πίσω της ένα «δώρο των Δαναών», και αυτό γιατί τα χρήματα της βοήθειας δεν έφτασαν στον πληθυσμό ή στην εθνική οικονομία, αλλά στους διεθνείς πιστωτές και στις «τελειωμένες» τράπεζες.

Έτσι ήταν η βούληση της ΕΕ για να αποτρέψει μια κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά το τίμημα το πληρώνει η Ελλάδα, που πρέπει να εξυπηρετήσει το χρέος, το οποίο όμως είναι πέραν κάθε βιωσιμότητας και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι ειδικοί και μακάρι να το γνωρίζουν και οι πολιτικοί. Ωστόσο αυτό που έφτιαξε η Ευρωζώνη ονομάζεται στην κανονική οικονομική ζωή «καθυστέρηση πτώχευσης» και επισείει ποινή φυλάκισης, υπογραμμίζεται στο σχόλιο της εφημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ