ΔΝΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη-Κίνδυνος πείνας και φτώχειας

ΔΝΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη-Κίνδυνος πείνας και φτώχειας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Αρνητικές προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία κατέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει γύρω στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Τα υψηλά επιτόκια, οι χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών και οι γεωπολιτικές διαιρέσεις στην Ευρώπη είναι οι λόγοι για τους οποίους η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο από 3% το 2023, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το περσινό 3,4% και ακόμη πιο κάτω από τον μέσο όρο του 3,8%, αυξάνοντας τον κίνδυνο της πείνας και της παγκόσμιας φτώχειας.

ΔΝΤ: Η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη από το 1990

Αυτή είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του χρηματοπιστωτικού οργανισμού για την ανάπτυξη από το 1990 και είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 3,8% των δύο τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η ίδια δήλωσε ότι ο εν λόγω ρυθμός ανάπτυξης θα καταστήσει επίσης δυσκολότερη τη μείωση της φτώχειας και την επούλωση των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022 μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, από 6,1% σε 3,4%, σε ετήσια βάση, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των εκτεταμένων συνεπειών του. «Η επιβράδυνση συνεχίστηκε και φέτος. Κι αυτό παρά τις εκπληκτικά ανθεκτικές αγορές εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, αλλά και την ανάκαμψη από την επαναλειτουργία της Κίνας μετά τα lockdown», πρόσθεσε η Georgieva.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, όπου τα υψηλότερα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών επιβαρύνουν τη ζήτηση, προσθέτοντας ότι περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών «προβλέπεται να δουν μείωση του ρυθμού ανάπτυξής τους φέτος».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ