Οι πιο φτωχές χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την οικονομική κατάρρευση αν οι πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου δεν συμφωνήσουν στην επιτάχυνση των προσπαθειών αναδιάρθρωσης του χρέους τους, προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Περίπου το 60% των χωρών με χαμηλό εισόδημα βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες ή είναι σε υψηλό κίνδυνο να δεχθούν ισχυρή πίεση από τα χρέη τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2015 ήταν κάτω του 50%, έγραψαν η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η Σέιλα Παζαρμπασίογλου, διευθύντρια για τη Στρατηγική, Πολιτική και Αξιολόγηση Τμημάτων στο ΔΝΤ.
«Για αρκετές από αυτές τις χώρες οι προκλήσεις συσσωρεύονται», προειδοποίησαν. «Ενδέχεται να δούμε την οικονομική κατάρρευση ορισμένων από αυτές τις χώρες, εκτός και αν οι πιστωτές της G20 συμφωνήσουν να επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις χρεών και να αναστείλουν την εξυπηρέτησή τους, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις αναδιαρθρώσεις», συμπλήρωσαν.
Η G20 ενεργοποίησε την Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης του Χρέους (DSSI) την άνοιξη του 2020, η οποία σχεδιάστηκε για να προσφέρει προσωρινό «πάγωμα» πληρωμών για τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ αρκετές από τις χώρες αυτές ήταν αντιμέτωπες με βαριές υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους τους, πριν από την πανδημία.
Όμως, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία λήγει στο τέλος της χρονιάς. Στο μεταξύ, είναι αργή η πρόοδος σε άλλο σχέδιο της G20, το Κοινό Πλαίσιο για τη Διαχείριση Χρεών που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των συνολικών βαρών από χρέη για τις φτωχές χώρες.
«Οι πρόσφατες εμπειρίες του Τσαντ, της Αιθιοπίας και της Ζάμπιας δείχνουν ότι το Κοινό Πλαίσιο για τη διαχείριση χρεών πέραν της πρωτοβουλίας DSSI θα πρέπει να αναβαθμιστεί», επεσήμανε το ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας ότι το Κοινό Πλαίσιο δεν έχει αποδείξει ακόμη την πραγματική προοπτική του.
«Είναι επίσης σημαντικό οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση χρεών με παρόμοιους όρους» επισημαίνουν τα δύο διευθυντικά στελέχη του ΔΝΤ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters