ΔΝΤ: Παραμένει ο κίνδυνος για την ευρωζώνη από τις εξελίξεις στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Παραμένει ο κίνδυνος για την ευρωζώνη από τις εξελίξεις στην Ελλάδα Facebook Twitter
EPA/JENS BUETTNER
0

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την ευρωζώνη, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του, ενώ παράλληλα προειδοποιεί πως οι αρχές δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν σχετικά με το μέγεθος της απειλής, όπως μεταδίδει το Bloomberg.


Το Ταμείο σημειώνει ακόμα πως η ανάκαμψη ενισχύεται και οι κίνδυνοι για την προοπτική του (outlook) είναι «πιο ισορροπημένοι απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια», αλλά υπογραμμίζει πως η περιοχή «παραμένει εκτεθειμένη σε ευπάθειες».


«Το συμβούλιο κάλεσε τους φορείς χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, εάν χρειαστεί, για να διαχειριστούν τους κινδύνους μετάδοσης (της κρίσης) που μπορεί να προέλθουν από την Ελλάδα», αναφέρει το ΔΝΤ. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη «να συνεχιστεί η ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της νομισματικής ένωσης και των ευρωπαϊκών τειχών ασφαλείας».


Σύμφωνα με το Ταμείο, ενώ η αντίδραση των αγορών στο μεταρρυθμιστικό πακέτο για την Ελλάδα ήταν «σε γενικές γραμμές θετική», περαιτέρω επεισόδια «σημαντικής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας που προκύπτουν από την κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποκλειστούν».


Ο Mahmood Pradhan, αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι είναι «προς το συμφέρον όλων οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν με ταχύ τρόπο και να ολοκληρωθούν επιτυχώς». Αν και η ΕΚΤ έχει τα εφόδια για να περιορίσει μια άμεση μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα, ο Pradhan εκτιμά ότι η νομισματική ένωση χρειάζεται καλύτερα εργαλεία εξομάλυνσης σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο. Επισημαίνει μεταξύ άλλων, την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.


Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ευρωζώνη θα εμφανίσει ανάπτυξη 1,5% αυτό το έτος και 1,7% το 2016 καθώς η οικονομία ωφελείται από μια ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και το πρόγραμμα τόνωσης της ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο μηδέναυτό το έτος, και θα ενισχυθεί στο 1,1% το επόμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Pradhan εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μετά το Σεπτέμβριο του 2016.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ