Επίσημο: Παράταση στις αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα

Επίσημο: Παράταση στις αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που έκαναν λόγο για παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί στην υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα. 

Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η προθεσμία για τις αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα παρατάθηκε έως τις 5 Φεβρουαρίου. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet.

Το εν λόγω επίδομα αφορά φυσικά πρόσωπα που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, είναι είναι ιδιόκτητη, είτε αποτελούν ενοικιαστές του ακινήτου. Από αυτή την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης με άλλα μέσα (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο), που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, αλλά και όσοι έχουν κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. 

Σημειώνεται πως δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για πάνω από μία αιτήσεις από τον ίδιο ΑΦΜ. 

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα θα λάβουν από 45 έως 480 ευρώ, το οποίο θα χορηγηθεί απευθείας στον λογαριασμό του παρόχου ενέργειας.  

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Τα κριτήρια 

Για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 

Εισοδηματικά κριτήρια:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

- Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.

- Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

- Έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

Περιουσιακά κριτήρια

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει. 

Αντίστοιχα, για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέσμευση Χατζηδάκη για μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025

Οικονομία / Δέσμευση Χατζηδάκη για μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025

Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, όπως παρουσιάστηκαν στο 28ο Συνέδριο του Economist - «Πρόκληση το κόστος ζωής στην Ελλάδα» για τον πρόεδρο του Eurogroup
LIFO NEWSROOM
CNBC για 6ήμερη εργασία: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από εργαζόμενους σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και ΕΕ

Οικονομία / CNBC για 6ήμερη εργασία: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από εργαζόμενους σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και ΕΕ

«Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ανατρέπει την παγκόσμια τάση των εταιρειών που διερευνούν εάν θα υιοθετήσουν μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα»
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός: Οι καύσωνες του ευρωπαϊκού νότου «διώχνουν» επισκέπτες προς τον βορρά

Διεθνή / Τουρισμός: Οι καύσωνες του ευρωπαϊκού νότου «διώχνουν» επισκέπτες προς τον βορρά

Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία γίνονται λιγότερο δημοφιλείς έναντι προορισμών όπως η Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο - Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων δημοσιεύεται στον Guardian
LIFO NEWSROOM