Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά το λεγόμενο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου μέσω συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Σήμερα ο πολίτης θα πρέπει εφόσον έχει εισόδημα έως 10.000 ευρώ να δαπανήσει το 10% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα. Για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 15% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 20%.
Τα ποσοστά αυτά ισχύουν προοδευτικά, δηλαδή ανά κλιμάκιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η σύνδεση της παροχής του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και συνταξιούχους με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.
Για τον λόγο αυτό προχωρούν στην αύξηση των ποσοστών υποχρεωτικής δαπάνης εισοδήµατος µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την παροχή της έκπτωσης φόρου σε µισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
Το βασικό σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ότι για εισόδημα έως 10.000 το ποσοστό θα αυξηθεί στο 15%, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 θα αυξηθεί στο 20% και για εισόδημα πάνω από 20.000 θα αυξηθεί στο 25%.
Για παράδειγμα: Ένας µμισθωτός έχει ετήσιο εισόδημάµα 20.000 ευρώ. Με βάση το σημερινό καθεστώς θα πρέπει για να έχει το αφορολόγητο όριο να δαπανήσει το ποσό των 2.500 ευρώ µε πιστωτική ή χρεωστική τραπεζική κάρτα.
Με την αύξηση των σχετικών ποσοστών θα πρέπει να δαπανήσει το ποσό των 3.500 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ περισσότερα.
Οι παρεμβάσεις για την αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα αναμένονται έως το τέλος Ιανουαρίου.
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία και περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με πλαστικό χρήμα.
Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο πως θα μειωθεί τουλάχιστον στα 300 ευρώ.
σχόλια