Explainer: Ακριβό φυσικό αέριο, πανάκριβο ρεύμα- Γιατί αυξήθηκαν πάλι οι τιμές & ο μεγάλος κίνδυνος στο βάθος

Explainer: Ακριβό φυσικό αέριο, πανάκριβο ρεύμα - Τι συνέβη πάλι και πού θα φτάσουν οι τιμές; Facebook Twitter
0

Γιατί ανέβηκε πάλι η τιμή του φυσικού αερίου;

Στην Ευρώπη φοβούνται πλέον για την ενεργειακή επάρκεια του χειμώνα με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν πάλι οι τιμές

Τι πυροδότησε τους νέους φόβους; 

Η Ρωσία, από την οποία εξαρτάται πρακτικά η Ευρώπη, μείωσε τις ροές και το φυσικό αέριο έφτασε να διαπραγματεύεται την Πέμπτη πάνω από τα 149 ευρώ/MWh. 

Και αυτό τι συνέπειες είχε αυτό στο ηλεκτρικό ρεύμα; 

Σχεδόν σε όλες τις αγορές της Ευρώπης η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ξεπέρασε την Παρασκευή τα 300 ευρώ/MWh. Μάλιστα σε 8 χώρες σκαρφάλωσε πάνω από τα 350 ευρώ.

Στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μέσα στους «8» - η τιμή χονδρικής άγγιξε τα 351,70 ευρώ/MWh.

Είναι ρεαλιστικοί οι φόβοι για τον χειμώνα;  

Ναι. Πολλοί ανησυχούν πως η Gazprom δεν θα επαναφέρει σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 1 μετά την διακοπή «για συντήρηση» που υποτίθεται πως είχε προγραμματίσει για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Αν οι ροές δεν επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα, ίσως τιναχτούν στον αέρα τα «προληπτικά» σχέδια της Ευρώπης;

Ποια σχέδια;

Η γηραιά ήπειρος θέλει να έχει εξασφαλίσει αποθέματα 80% ως το τέλος Οκτωβρίου. Εάν ο Nord Stream λειτουργήσει με περιορισμένη παροχή ή κλείσει εντελώς, οι συνέπειες ίσως είναι ανυπολόγιστες. 

Όπως;

Σύμφωνα με ερευνητές του think tank Bruegel, ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ο κατακερματισμός της ενεργειακής της αγοράς σε περίπτωση που διακοπούν πλήρως οι ρωσικές ροές.

Δηλαδή;

Οι χώρες να κλείσουν τελείως η κάθε μία τα σύνορά της για την ενεργειακή αγορά. Ένα τέτοιο σενάριο θα αποδειχθεί καταστροφικό. 

Ποια είναι η πιο χειρότερη έκβαση;

Να κινδυνεύσει η Ευρώπη να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου εν μέσω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης του χειμώνα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βιομηχανία και την καθημερινότητα. 

Πού είναι τώρα τα αποθέματα της Ευρώπης;

Στα μέσα Ιουνίου ήταν στο 55% και αν η Gazprom δεν επαναφέρει τη ροή, ο στόχος του 80% δεν θα επιτευχθεί. 

Όλα αυτά που συμβαίνουν, πώς επηρεάζουν την Ελλάδα;

Η ανησυχία προκαλεί νέο ράλι τιμών, που με τη σειρά του υπονομεύει την παρέμβαση που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση για τη χονδρική και τη λιανική αγορά - παρέμβαση που συνεπάγεται μεγάλα ανοίγματα στον δημόσιο προϋπολογισμό για την απορρόφηση των αυξήσεων. 

Πότε θα ανακοινωθούν στην Ελλάδα τα νέα τιμολόγια;

Οι προμηθευτές θα πρέπει να αναρτήσουν επισήμως τα νέα τιμολόγια ως τις 10 Ιουλίου.

Και πότε θα δούμε εμείς διαφορά στους λογαριασμούς μας;

Οι τελικοί καταναλωτές θα λάβουν τον Σεπτέμβριο τους πρώτους διαφοροποιημένους λογαριασμούς, για την κατανάλωση του Αυγούστου χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής μεν, με μεγάλη αβεβαιότητα δε.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM