"Φεύγουν" οι τράπεζες από την Σκωτία σε περίπτωση ανεξαρτησίας

"Φεύγουν" οι τράπεζες από την Σκωτία σε περίπτωση ανεξαρτησίας Facebook Twitter
3

Τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα της Σκωτίας, εξετάζουν την αλλαγή έδρας σε περίπτωση που το "Ναι" στην ανεξαρτησία της χώρας επικρατήσει στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας.

Οι υποστηρικτές του "Όχι" στην ανεξαρτησία, έχουν χρησιμοποιήσει πολλάκις ως επιχείρημα το ενδεχόμενο οι τράπεζες της της Σκωτίας να μετακινηθούν προς την Αγγλία λόγω της αβεβαιότητας που θα προκληθεί για το νόμισμα της ανεξάρτητης Σκωτία, αλλά και εξ αιτίας της αβεβαιότητας αν το νέο κράτος που ενδεχομένως να δημιουργηθεί, θα είναι σε θέση να υπολογίζει στην υποστήριξη της Τράπεζας της Αγγλίας ως δανειστή έσχατης ανάγκης.

Το βρετανικό πιστωτικό ίδρυμα Lloyds Banking Group Plc, το οποίο έχει την έδρα του στη Σκωτία και απασχολεί 16.000 υπαλλήλους στη Σκωτία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργήσει νομικά πρόσωπα στην Αγγλία, ως μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της τράπεζας εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της επόμενης εβδομάδας όπου θα κριθεί η ανεξαρτησία ή όχι της Σκωτίας.

Δημοσιεύματα σε βρετανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι και η Royal Bank of Scotland, μια άλλη μεγάλη βρετανική τράπεζα που βρίσκεται στη Σκωτία και απασχολεί 11.500 Σκωτσέζους, θα έχει την έδρα της στο Λονδίνο, στην περίπτωση όπου μέσω του δημοψηφίσματος εγκριθεί η ανεξαρτησία της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τέλος του πολυεθνικού κράτους στην Ευρώπη

Buzz / Το τέλος του πολυεθνικού κράτους στην Ευρώπη

Η οικονομική κρίση και η αποξένωση από την κεντρική εξουσία είναι μερικοί από τους λόγους που εξηγούν την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων αποσχιστικών κινημάτων τα τελευταία χρόνια. Συγκεντρώσαμε μερικές περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στη χάραξη νέων συνόρων στην Ευρώπη μετά από πολλές δεκαετίες.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Χωρίς αυτοδιάθεση, πώς θα διαχειριστούν οι ίδιοι τα οικονομικά τους με τον καλύτερο τρόπο; Πρώτα η αυτοδιάθεση και μετά που θα έχουν τον έλεγχο, ας βρουν νέους τρόπους να στηρίξουν την οικονομία τους. Είναι ρίσκο, αλλά με στόχο την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία. Είναι καλό κίνητρο. Και στο χέρι τους είναι μετά να αναπτύξουν ανεξάρτητη οικονομία. Με το ίδιο σκεπτικό, εμείς που έχουμε κ κρίση, ας μπούμε σαν προστατευόμενοι σε ένα αντίστοιχο "βασίλειο", με ηγεμόνες την πολιτική εξουσία της Γερμανίας, να νιώθουμε ασφαλείς κ να καθόμαστε στα αυγά μας.Και σχετικά με το οικονομικό δέσιμο, δες για παράδειγμα τι δάνεια έχουν πχ πάρει οι ΗΠΑ από την Κίνα. Έτσι ενδεικτικά. Όλοι δεμένοι χειροπόδαρα είμαστε. Συγκεκριμένα όλες οι κυβερνήσεις είναι δεμένες από τις μεγάλες τράπεζες. Το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να καθίσουμε να μας αποτελειώσουν.