FT: H Tui καθυστερεί την καταβολή των οφειλόμενων στους Έλληνες ξενοδόχους

FT: H Tui καθυστερεί την καταβολή των οφειλόμενων στους Έλληνες ξενοδόχους Facebook Twitter
FT: H Tui καθυστερεί την καταβολή των οφειλόμενων - Ανησυχία στους Έλληνες ξενοδόχους
0

Η Tui, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, βρίσκεται σε ένταση με τους Έλληνες ξενοδόχους λόγω καθυστέρησης στο πρόγραμμα πληρωμών, που θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Ο πάροχος των πακέτων διακοπών εξέδωσε μια σειρά τροποποιήσεων των συμβολαίων αυτόν τον μήνα, όπως αναφέρουν οι Financial Times,  που βάζει τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στη θέση να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για το υπόλοιπο των χρημάτων, που τους οφείλει για τα φετινά πακέτα διαμονής.

Οι πληρωμές, που πραγματοποιούνται συνήθως 60 ημέρες μετά τις ημερομηνίες αναχώρησης, ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία. Κεφάλαια που είναι ζωτικής σημασίας για την ήσυχη χειμερινή περίοδο.

Δύο ξενοδόχοι δήλωσαν ότι η Tui τους οφείλει περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα σε μία περίοδο που θα πρέπει να λάβουν τραπεζικά δάνεια για να επιβιώσουν εάν η εταιρεία δεν πλήρωσε το πλήρες οφειλόμενο ποσό αυτό το μήνα.

Ένας πάροχος ελληνικών νησιών που του χρωστάει η εταιρεία 70.000 ευρώ είπε ότι σκέφτεται να τερματίσει τη σύμβασή του με την Tui.

«Φαίνεται ότι τιμωρούμαστε από την Tui για παράταση των πιστωτικών όρων, σε ένα έτος που πραγματικά δεν μπορούσαμε να αντέξουμε», είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι ενώ άλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν βοηθήσει τα ξενοδοχεία μέσω ειδικών προσφορών, η κίνηση της Tui να αναβάλει τις πληρωμές έδειξε την «κρύα εταιρική πλευρά» της.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά νησιά της Ελλάδας, δήλωσε ότι η καθυστέρηση ήταν «βόμβα» για τα ξενοδοχεία.

«Έλαβαν μεγάλο ρίσκο για να ανοίξουν φέτος (τα ξενοδοχεία) λόγω της πανδημίας και πολλοί έχουν συσσωρευμένες απώλειες. Θα είναι ένας αγώνας για επιβίωση για πολλές επιχειρήσεις τριών και τεσσάρων αστέρων».

Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους στο ελληνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, προέτρεψαν την κυβέρνηση να πιέσει την Τui, τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα που εξυπηρετεί την Ελλάδα, να αναιρέσει την απόφασή της και να πληρώσει.

Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να αυξήσει το ανώτατο όριο για βραχυπρόθεσμα δάνεια έκτακτης ανάγκης σε ξενοδόχους από 800.000 σε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και ελπίζει να εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.

Σύμφωνα με την ελληνική κεντρική τράπεζα, οι απώλειες στον τουρισμό που σχετίζονται με τον κορωνοϊό φέτος αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 12 δισ. ευρώ και 14 δισ. ευρώ.

Η Tui από την πλευρά της είπε ότι «είχε δώσει ένα σημαντικό ποσό προκαταβολών στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020, μεγάλο ποσοστό των οποίων παραμένει σε εκκρεμότητα» και ότι είχε επικοινωνήσει με «ένα μικρό ποσοστό» των ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της, προκειμένου «να συζητήσουμε τα σχέδια πληρωμής και να εξετάσουμε από κοινού τις επιλογές».

Η Tui συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχεία στην Ισπανία και περισσότερα από 2.000 στην Ελλάδα. Η εταιρεία οφείλει περισσότερα στους Έλληνες ξενοδόχους καθώς η χώρα κρίθηκε ασφαλής για ταξίδια από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αγγλο-γερμανική εταιρεία εξαναγκάστηκε να τηρήσει μία επισφαλή θέση λόγω της πανδημίας, η οποία προκάλεσε απότομη πτώση των κρατήσεων και αύξηση των επιστροφών εν μέσω διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Στην αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας, η Tui πλήρωνε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το μήνα σε μετρητά και ταξιδιωτικές πιστώσεις σε πελάτες.

Επιδιώκει να εξασφαλίσει έως και 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters αυτήν την εβδομάδα, ενώ έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε κρατικά δάνεια.

Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή πωλήσεων για να συγκεντρώσει επιπλέον μετρητά.

Πολλοί ξενοδόχοι εξακολουθούν να υποφέρουν από την απώλεια εσόδων μετά την κατάρρευση του Thomas Cook, της εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου που ασχολούνταν με πακέτα διακοπών.

Ο ιδιοκτήτης ενός πεντάστερου θέρετρου στη Ρόδο είπε ότι ανησυχεί για το τι μπορεί να σημαίνουν οι καθυστερήσεις από την Tui.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι άλλη μία υπόθεση Thomas Cook. Δεν είναι πλέον απίθανο. Όταν συνέβη η κατάρρευση της Thomas Cook, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά τώρα ξέρουμε ότι υπάρχει κίνδυνος».

Με πληροφορίες των Financial Times

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM