Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Peter Spiegel στους Financial Times που επικαλείται διπλωματική πηγή εντός της Ευρωζώνης, ως πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης του επόμενου Eurogroup εξετάζεται η 11η Αυγούστου.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ωστόσο εκφράζουν την επιφύλαξη τους για το αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο τριετές πρόγραμμα ύψους 86 δισ. Ευρώ θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εντός του σφιχτού χρονικού πλαισίου και η Ελλάδα δεν μπορέσει να πληρώσει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. Ευρώ, τότε είναι πιθανό να χορηγηθεί ένα ακόμη δάνειο - «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), παρόμοιο με αυτό που δόθηκε στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.
Το δημοσίευμα θυμίζει ακόμη πως για το μεγαλύτερο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και Ελλάδας είχαν εστιάσει σε δύο επίμαχα θέματα: Την απλοποίηση του περίπλοκου συστήματος ΦΠΑ της Ελλάδας και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Τα μέτρα αυτά ψηφίσθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Οι συζητήσεις θα επεκταθούν τώρα σε δύο τομείς: Στους νόμους που διέπουν την αγορά εργασίας και στους περιορισμούς που υπάρχουν στις αγορές προϊόντων.
«Στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα υποσχέθηκε τόσο “τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων” όσο και τη ψήφιση νομοθεσίας για τις “συλλογικές απολύσεις” που θα είναι εναρμονισμένη με τα πρότυπα της ΕΕ. Το τι θα σημάνουν αυτά όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα, θα είναι θέμα της διαπραγμάτευσης» αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται ακόμη πως η συμφωνία της συνόδου κορυφής καλεί για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό των πωλήσεων του γάλακτος και του ψωμιού καθώς και τη δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα ονομαζόμενα «κλειστά επαγγέλματα», περιλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών μεταφορών.
σχόλια