Τουρκία: Πώς ανθίζουν οι εξαγωγές προς το Ισραήλ παρά το εμπάργκο που κήρυξε ο Ερντογάν

Τουρκία: Πώς ανθίζουν οι εξαγωγές προς το Ισραήλ παρά το εμπάργκο που κήρυξε ο Ερντογάν Facebook Twitter
0

Ο πόλεμος εντείνεται, αλλά καθώς η καταστροφή μεγαλώνει, οι εξαγωγές της Τουρκίας στην Παλαιστίνη αυξάνονται. Η αύξηση, που ξεκίνησε μετά την υποτιθέμενη απαγόρευση διεξαγωγής εμπορίου με το Ισραήλ, συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TÜİK), οι εξαγωγές προς την Παλαιστίνη, οι οποίες εκτινάχθηκαν μετά το κλείσιμο των τελωνείων στο Ισραήλ, έσπασαν ρεκόρ και αυτόν τον μήνα. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους οι εξαγωγές από την Τουρκία στην Παλαιστίνη ανήλθαν σε 14 εκατομμύρια δολάρια. 

Το ποσό αυτό αυξήθηκε περίπου 12 φορές φέτος στα 178 εκατομμύρια δολάρια! Έτσι, η αύξηση που παρατηρήθηκε από την ημερομηνία που διακόπηκαν επίσημα οι εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ έχει ξεπεράσει το 1800%.

Τουρκία: Πώς ανθίζουν οι εξαγωγές προς το Ισραήλ παρά το εμπάργκο που κήρυξε ο Ερντογάν Facebook Twitter
Τουρκία: Πώς ανθίζουν οι εξαγωγές προς το Ισραήλ παρά το εμπάργκο που κήρυξε ο Ερντογάν Facebook Twitter

Οι πωλήσεις σιδήρου και χάλυβα δεν επιβραδύνονται

Η Τουρκία, της οποίας οι εξαγωγές στην Παλαιστίνη έχουν αυξηθεί αστρονομικά, τώρα συναλλάσσεται με τη χώρα σε λίγες εβδομάδες ό,τι χρειαζόταν ένα χρόνο πριν από τον πόλεμο. Συμπτωματικά, τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι τα είδη που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του εμπορίου με το Ισραήλ πριν από την απαγόρευση. Ένας από τους μήνες με τις πιο έντονες επιθέσεις στη Γάζα ήταν ο Ιανουάριος. Δεν πήγε σίδηρος ή χάλυβας από την Τουρκία στην Παλαιστίνη εκείνο τον μήνα. Στάλθηκαν μόνο αντικείμενα από σίδηρο και χάλυβα αξίας 1,284 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, αργότερα αυξήθηκαν οι εκκλήσεις για διακοπή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, σταδιακά αυξήθηκαν και οι εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα προς την Παλαιστίνη. Τον Μάιο, όταν σταμάτησαν εντελώς οι εξαγωγές στο Ισραήλ, στάλθηκαν στα λιμάνια της Παλαιστίνης αξίας 600 χιλιάδων δολαρίων σιδήρου και χάλυβα και προϊόντα. Το ποσό αυτό αυξήθηκε σταθερά τους επόμενους μήνες, φτάνοντας τα 50 εκατ. δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Πριν από την απαγόρευση, οι εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα από την Τουρκία στο Ισραήλ ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 77 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Μάλιστα, σίδηρος και χάλυβας αξίας 54 εκατομμυρίων δολαρίων στάλθηκαν στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, όταν άρχισαν οι επιθέσεις. Το ποσό αυτό είναι πολύ κοντά στην αξία του σιδήρου και του χάλυβα που φέρεται να αποστέλλεται στην Παλαιστίνη σήμερα. Αυτή η κατάσταση μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι ίδιες εταιρείες συνεχίζουν τα συμβόλαια πωλήσεων και τις δεσμεύσεις τους με τον ίδιο τρόπο, μόνο με την εγγραφή του αγοραστή ως Παλαιστίνη αντί για Ισραήλ.

Τουρκία: Πώς ανθίζουν οι εξαγωγές προς το Ισραήλ παρά το εμπάργκο που κήρυξε ο Ερντογάν Facebook Twitter

Σε ποιον πάει ο χάλυβας Iskenderun;

Οι εξαγωγές προς τα παλαιστινιακά λιμάνια συγκεντρώνονται σε τρία τελωνειακά σημεία στην Τουρκία. Πρόκειται για τα έθιμα της Μερσίνας, του Αλίαγα και της Αλεξανδρέττας αντίστοιχα. Η ποικιλία των φορτίων που μεταφέρονται από τα λιμάνια της Μερσίνας και του Αλίαγα ποικίλουν. Το λιμάνι της Αλεξανδρέττας λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό για παραγωγούς σιδήρου και χάλυβα. Η Αλεξανδρέττα είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μεταλλουργίας της Τουρκίας. Πολλά προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, ειδικά ο πλακέ σίδηρος, κατασκευάζονται στο τετράγωνο Αλεξανδρέττα, Παγιάς, Ντορτγιόλ και Οσμανίγε. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στην περιοχή είναι: İSDEMİR (OYAK), Tosyalı, Koç Metalurji, Atakaş, MMK Metalurji (σύμπραξη Ρωσίας-Atakaş).

Η ανάγκη της Παλαιστίνης για συρματοπλέγματα έχει αυξηθεί!

Λεπτομέρειες για το εμπόριο σιδήρου και χάλυβα δείχνουν επίσης ότι η περιοχή χρήσης μπορεί να είναι το Ισραήλ. Τον Απρίλιο, όταν σταμάτησαν οι εξαγωγές στο Ισραήλ, εστάλησαν για πρώτη φορά 5 τόνοι συρματοπλέγματος από την Τουρκία στην Παλαιστίνη. Η αποστολή έφτασε τους 265 τόνους τους επόμενους μήνες. Συνολικά 579 τόνοι συρματοπλέγματος έφτασαν στα παλαιστινιακά λιμάνια τους τελευταίους 5 μήνες. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες κέρδισαν 600 εκατομμύρια δολάρια από αυτό το εμπόριο. Περισσότερο από το 80% των εξαγωγών σιδήρου και χάλυβα αποτελείται από αυλακωτές ράβδους σιδήρου που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές. Μόνο τον Σεπτέμβριο πουλήθηκαν στην Παλαιστίνη 73.000 τόνοι σιδερένιες ράβδους με αυλακώσεις.

Απαιτούνται κατά μέσο όρο 30 τόνοι σιδήρου για να κατασκευαστεί ένα 5όροφο κτίριο σε έκταση εκατό τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με αυτόν τον υπολογισμό, εκατοντάδες κτίρια ή γέφυρες, σήραγγες και έργα υποδομής μπορούν να κατασκευαστούν με περισσότερους από 90.000 τόνους αυλακωτό σίδηρο που αποστέλλεται από την Τουρκία στην Παλαιστίνη σε 3 μήνες. Ωστόσο, τους τελευταίους έξι μήνες, όταν οι εξαγωγές αυξήθηκαν, δεν υπήρξε ορατή αύξηση της κατασκευαστικής ή της βιομηχανικής δραστηριότητας σε καμία περιοχή της Παλαιστίνης.

Αντίθετα, η Παλαιστίνη έχει καταστραφεί. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 86% της Γάζας έχει καταστραφεί. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι μειώνονται και οι περιορισμένες εξαγωγές της Παλαιστίνης προς την Τουρκία. Οι εξαγωγές σιδήρου που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια δολάρια είναι ίσες με τις συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας στην Παλαιστίνη το 2019. Η Τουρκία εξήγαγε πέρυσι σίδηρο και χάλυβα αξίας μόνο 282.000 δολαρίων στην Παλαιστίνη.

Οι έμμεσες εξαγωγές προς το Ισραήλ έρχονται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο με την ανακοίνωση των στοιχείων του εξωτερικού εμπορίου κάθε μήνα. Η Διεύθυνση Επικοινωνιών που συνδέεται με το Παλάτι απορρίπτει αυτή τη διατριβή. Ο λόγος γίνεται από τη δήλωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ότι «τα εμπορεύματα χρησιμοποιούνται μόνο στην Παλαιστίνη». Τα εμπορεύματα που αποστέλλονται από την Τουρκία στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη περνούν από τα ισραηλινά λιμάνια της Χάιφα και του Άσντοντ. Σε αυτά τα λιμάνια, ορισμένα εμπορεύματα μπορούν να μεταφερθούν στην Παλαιστίνη μέσω εταιρειών που έχουν συσταθεί σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία. Ομοίως, είναι δυνατό τα εμπορεύματα που αποστέλλονται στην Παλαιστίνη να περάσουν στο Ισραήλ.

Τουρκία - Ισραήλ: Πώς φτάσαμε μέχρι σήμερα;

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του και σε αυτώ συντρέχει η Τουρκία όσο κι αν το αρνείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συν αυτώ. Υποστήριξη πληροφοριών παρέχεται στο Ισραήλ μέσω των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν φτάνει στο Ισραήλ από την Τουρκία μέσω των λιμανιών της, τα πολεμικά πλοία που στέλνουν οι ΗΠΑ για να προστατεύσουν το Ισραήλ παίρνουν μια ανάσα στην Τουρκία... Στην αόρατη πλευρά της υποστήριξης προς το Ισραήλ, προφανώς υπάρχουν συνεχείς εμπορικές σχέσεις.

Μετά την πίεση, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) των Γκρίζων Λύκων, ανακοίνωσε ότι περιόρισε το εμπόριο με το Ισραήλ στις 9 Απριλίου και το σταμάτησε εντελώς στις 2 Μαΐου. Από τον Ιούνιο, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στο Ισραήλ ήταν μηδενικές στα στατιστικά στοιχεία.

Με τη διακοπή του εμπορίου με το Ισραήλ, οι εξαγωγές της Τουρκίας στην Παλαιστίνη έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η ξαφνική αύξηση δημιούργησε την υποψία του κοινού, δεδομένου ότι όλα τα εμπορεύματα που προορίζονται για την Παλαιστίνη πρέπει να περνούν από ισραηλινά τελωνεία και λιμάνια. Σύμφωνα με στοιχεία της TÜİK, το ποσό των εξαγωγών, που ήταν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξήθηκε κατά 5 φορές σε 50 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, όταν επίσημα σταμάτησε το εμπόριο προς το Ισραήλ. Η αύξηση δεν επιβραδύνθηκε τους επόμενους μήνες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουγκάντα: Στη φυλακή TikTokers επειδή προσέβαλαν τον πρόεδρο της χώρας

Διεθνή / Ουγκάντα: Στη φυλακή TikTokers επειδή προσέβαλαν τον πρόεδρο της χώρας

Όπως υποστήριξε η εισαγγελία, οι τρεις άνδρες ανάρτησαν πληροφορίες στο TikTok με σκοπό να «γελοιοποιήσουν, να υποβαθμίσουν, να εξευτελίσουν και να προωθήσουν την εχθρότητα» εναντίον του προέδρου και της οικογένειας του
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε, δεν έχουμε ούτε μια δουλειά να επιστρέψουμε»- Δύο εβδομάδες βυθισμένοι στη λάσπη

Διεθνή / Ισπανία: «Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε, δεν έχουμε δουλειά να επιστρέψουμε»- Δύο εβδομάδες βυθισμένοι στη λάσπη

Ο δήμαρχος της πόλης Algemesí αναφέρει ότι αν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν, ίσως χρειαστεί να διακοπεί η λειτουργία των σχολείων για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM