Οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως βρίσκονται δύο εβδομάδες πριν την ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Το όριο των 28,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους -που μόνο το Κογκρέσο έχει το προνόμιο να αυξάνει- τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου. Έκτοτε, η Αμερικανή υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν διατηρεί την οικονομία του ομοσπονδιακού κράτους με έκτακτους δημοσιονομικούς ελιγμούς.
Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο δεν αυξηθεί.
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε τους νομοθέτες πως αν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει ή να αναστείλει το πλαφόν του χρέους, η ομοσπονδιακή θα βρεθεί αντιμέτωπη με την έλλειψη χρημάτων τη 18η Οκτωβρίου.
«Εκείνη τη στιγμή περιμένουμε πως το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μείνει με πολύ περιορισμένους πόρους που θα εξαντληθούν ταχέως. Είναι αβέβαιο το αν θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις του έθνους μετά από εκείνη την ημερομηνία» διεμήνυσε η Γέλεν σε επιστολή της προς το Κογκρέσο.
Ήδη, προ ημερών, η Γέλεν είχε προειδοποιήσει για την επαπειλούμενη κρίση, λέγοντας πως «παρότι οι ΗΠΑ ουδέποτε, ούτε μια φορά, είχαν κηρύξει στάση πληρωμών, το 2011 η χώρα είχε φθάσει στο χείλος κρίσης. Το να καθυστερήσει περαιτέρω η αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ από το Κογκρέσο δεν είναι ανεκτό. Οι τελευταίοι 17 μήνες έθεσαν σε δοκιμασία την οικονομική δύναμη της χώρας μόλις. Μόλις τώρα βγαίνουμε από την κρίση. Δεν πρέπει να βυθιστούμε σε νέα κρίση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικών μπραντεφέρ στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του ’60, έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου ογδόντα φορές.
Η «ημερομηνία Χ» όπως αποκαλείται, είναι η πλησιέστερη πρόβλεψη του υπουργείου για την κρίσιμη προθεσμία, χωρίς να αποκλείεται ασφαλώς οι ΗΠΑ να φτάσουν στο ανώτατο όριο του χρέους λίγες μέρες πριν ή μετά την 18η Οκτωβρίου.
Η Γέλεν έχει προειδοποιήσει πως η ημερομηνία Χ «μπορεί απρόβλεπτα να μετακινηθεί πριν ή μετά».
Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη στάση πληρωμών, θα προκαλούσε ιστορική οικονομική κρίση, με ανάφλεξη των επιτοκίων, μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών και άλλα οικονομικά προβλήματα.
Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ