Χωρίς απόφαση για ελάφρυνση του χρέους ολοκληρώθηκε το Washington Group

Χωρίς απόφαση για ελάφρυνση του χρέους ολοκληρώθηκε το Washington Group Facebook Twitter
1

Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέληξε η σημερινή συνάντηση του Washington group στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο του G7 των υπουργών Οικονομικών.

Η βασική διαφορά παρέμεινε, όπως αναμενόταν, ανάμεσα στην Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο. Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή» η Κριστίν Λαγκάρντ που συμμετείχε στη συνάντηση τόνιζε την ανάγκη για πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αναφέροντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν πιο αξιόπιστο αν τα νούμερα ήταν πιο "προσεκτικά" ενώ ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών τόνιζε ακριβώς το αντίθετο, ότι οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι θετικές έτσι ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο. Με λίγα λόγια, η βασική διαφορά στα δύο παραπάνω επιχειρήματα είναι ότι η κ. Λαγκάρντ ζητάει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά της καθώς όσο πιο "ρεαλιστικές" δηλαδή δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση χρέους που θα χρειαστεί ενώ το αντίθετο ισχύει με την άποψη του κ. Σόιμπλε.

Συγχρόνως ενώ αναμενόταν τουλάχιστον μια απόφαση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος, (δηλαδή το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς όπως λέει άλλος ευρωπαίος στην "Κ" "τίποτα δεν θα συμφωνηθεί πριν συμφωνηθούνε όλα." Αυτό που όμως έγινε ξεκάθαρο είναι πως η Γερμανική πλευρά δεν αναμένει πλέον από την Ελλάδα επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος όπως ήταν η επίσημη της θέση στο παρελθόν αλλά μέχρι το 2022. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η Ε. Επιτροπή δουλεύει μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με ένα προσχέδιο που ετοιμάζει τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμαίνονται από 2% - 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

πηγή: Kathimerini.gr

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Οικονομία / Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού
LIFO NEWSROOM
Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Οικονομία / Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Ο Όμιλος ΔΕΗ θα υλοποιήσει συνολικά δεκάδες έργα στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2,000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων.
LIFO NEWSROOM
Δέκα Χρόνια Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δίαυλος Διαλόγου στην Εποχή των Μεγάλων Ανακατατάξεων «Realignments»

Οικονομία / Δέκα Χρόνια Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δίαυλος Διαλόγου στην Εποχή των Μεγάλων Ανακατατάξεων

Ηγετικές προσωπικότητες, think tanks και κορυφαίοι αναλυτές συναντώνται στους Δελφούς για να χαρτογραφήσουν τις γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις της εποχής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια