Χωρίς μακροπρόθεσμα αποτελέσματα βρέθηκε το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν από τις συγχρηματοδοτούμενες παραγωγικές επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ 2000 και 2013.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνέδριου, τα μισά από τα ελεχθέντα έργα δεν κατέθεσαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αξιολόγηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, η οικονομική κρίση από το 2008 και έπειτα και οι μεταβολές της εθνικής νομοθεσίας προκάλεσαν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες.
Η αναφορά έδειξε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να ανανεώσουν στο εξής την μακροπρόθεσμη στρατηγική τους έτσι ώστε η κακή διαχείριση, η ανεπαρκής εστίαση στη βιωσιμότητα, η πλημμελής επιλογή έργων και η ασυνεπής εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
Ήδη στο νομοθετικό πλαίσιο έχουν εισαχθεί βελτιώσεις για την περίοδο 2014-2020 αλλά πρέπει να δοθεί εξίσου έμφαση στο σχεδιασμό των προγραμμάτων για την μετά το 2020 περίοδο. Πάνω από 75 δισ. ευρώ επενδύθηκαν μεταξύ 2000 και 2013 και περισσότερα από 68 δισ. ευρώ προβλέπονται για την περίοδο 2014-2020.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να γίνει πιο προσεκτική κατά την έγκριση επιχειρησιακών προγραμμάτων, να επεκτείνει τη διαδικασία αξιολόγησης και να εξετάζει προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν διαχρονικά το ζήτημα της βιωσιμότητας των αποτελεσμάτων των έργων.
«Τα περισσότερα από τα εξετασθέντα έργα είχαν παραγάγει τα αναμενόμενα άμεσα αποτελέσματα που αφορούσαν κυρίως τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και δάνεια και την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας. Ωστόσο, για το ένα πέμπτο εξ αυτών, τα αποτελέσματα που είχαν επιτευχθεί κατά την ολοκλήρωσή τους δεν διήρκεσαν», δήλωσε ο Λάντισλαβ Μπάλκο , μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση.
Οι ελεγκτές αξιολόγησαν τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων 41 έργων που συγχρηματοδοτήθηκαν από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και υλοποιήθηκαν από το 2000 έως το 2013 στην Αυστρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία.
Η στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων από το Ταμείο περιορίζεται προς το παρόν στις ΜΜΕ. Βέβαια, μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν επίσης να ωφεληθούν εφόσον εγγυώνται συνεργασία με μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας ή στη στήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Γενικότερος στόχος για τις συγχρηματοδοτούμενες παραγωγικές επενδύσεις είναι τα επιχειρηματικά έργα να αποφέρουν δημοσιονομική και οικονομική απόδοση του κόστους, να αυξήσουν την παραγωγή, την παραγωγικότητα, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουν την εθνική καινοτομία, με μακροπρόθεσμα οφέλη για τις περιφέρειες στις οποίες υλοποιούνται.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια