Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι φορολογικοί μετανάστες

Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι φορολογικοί μετανάστες Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi
0

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα μέσω του καθεστώτος Non-Dom.

Με αυτό, η Ελλάδα επιχειρεί να προσελκύσει συνταξιούχους που θα κάνουν ευρεία χρήση του νέου ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου αλλά και επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν το Λονδίνο, στο τέλος του πρώτου τριμήνου και εφόσον η πανδημική κρίση δείξει τα πρώτα σημάδια υποχώρησης.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει ήδη ολοκληρωθεί για τη δημιουργία οικογενειακών γραφείων στην Ελλάδα –family offices– με στόχο να προσελκύσουν κεφαλαία του εξωτερικού. 

Τα οικογενειακά γραφεία διαχειρίζονται την επένδυση της περιουσίας πολύ πλούσιων ανθρώπων, τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές τους, μέχρι και τη μεταβίβαση του πλούτου στην επόμενη γενιά. Τα ίδια γραφεία αναλαμβάνουν τη μεταφορά έδρας από τη μία χώρα στην άλλη, την αγορά ακινήτων και τη διευκόλυνση της μετεγκατάσταση των ατόμων αλλά κυρίως των περιουσιακών στοιχείων τους.


Όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στην εφημερίδα «Καθημερινή», το ενδιαφέρον είναι τεράστιο για όλους τους νόμους που σχετίζονται με τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας που θεσπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα.Μάλιστα το ίδιο στέλεχος δεν αποκλείει να δοθεί η δυνατότητα παράτασης για ακόμα 15 χρόνια στην παραμονή όσων το επιθυμούν στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ο νόμος δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα σε πλούσιους αλλοδαπούς, με απαλλαγή από κάθε φόρο κληρονομιάς ή δωρεάς όσον αφορά κάθε κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό. Κοινώς θα μπορούν να μεταφέρουν στα παιδιά τους την περιουσία τους χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρου.


Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσωπα που εντάσσονται στο καθεστώς απολαμβάνουν ειδική φορολογική μεταχείριση για διάστημα έως 15 έτη, υπό την προϋπόθεση ότι επενδύουν στην Ελλάδα ποσό αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ