Με τη συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα» στο σημερινό Euro Working Group στις Βρυξέλλες να αφορά πρωτίστως στην πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης και δευτερευόντως στο «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», αρχίζει ένα δεκαπενθήμερο με κρίσιμες διεργασίες.
Στο EWG, το οποίο θα ξεκινήσει στις 18.30 τοπική ώρα, τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Θα ακολουθήσει η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (οι κύριες συζητήσεις θα διεξαχθούν στις 20- 22 Απριλίου) και το άτυπο Eurogroup της 27ης του μηνός στη Σόφια, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.
Φυσικά, ημερομηνία- ορόσημο είναι η 21η Ιουνίου, καθώς προσδοκάται να υπάρξει στο Eurogroup τότε μια συμφωνία- πακέτο για ολοκλήρωση δ' αξιολόγησης, χρέος και τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα.
Σχετικά με τα προαπαιτούμενα, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησής τους έως τις 21 Ιουνίου, διαψεύδοντας ουσιαστικά τη φημολογία περί καθυστερήσεων.
Εξηγεί δε, πως «ένα προαπαιτούμενο μπορεί να έχει 35 δράσεις και να έχουν καλυφθεί ήδη οι τριάντα. Δεν μπορείς, επομένως, αυτό να το μηδενίζεις, όταν το 80% έχει καλυφθεί».
Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου και στις Βρυξέλλες ευελπιστούν ότι θα υπάρξει «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Όσον αφορά στο «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», ένα προσχέδιο του οποίου έχει αποσταλεί στους θεσμούς, αυτό θα βρίσκεται υπό την πλήρη κυριότητα της κυβέρνησης και, μεταξύ άλλων, θα θέτει στόχους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει εν προκειμένω, ότι στόχος είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για να υπάρξει μέριμνα για τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας.
Σχετικά, τέλος, με την εποπτεία μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο έως τώρα το βασικό που συζητείται είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance), με κορμό όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν για τεχνικούς λόγους είτε έως το Eurogroup στις 21 Ιουνίου είτε έως τις 21 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών φέρει ως παραδείγματα τους τομεάρχες στο Δημόσιο, το κτηματολόγιο και την άδεια για καζίνο που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά μπορούν να τα παρακολουθούν (οι θεσμοί), αλλά δεν αφορούν σε νέους όρους».
σχόλια