«Αν η Ελλάδα είχε βγει από το ευρώ το 2010, τώρα θα είχε βγει και από την κρίση»

«Αν η Ελλάδα είχε βγει από το ευρώ το 2010, τώρα θα είχε βγει και από την κρίση» Facebook Twitter
0

Αν η Ελλάδα είχε βγεί από το ευρώ πριν από τρία χρόνια, τώρα θα είχε βγει και από την κρίση υποστηρίζει ο Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του ινστιτούτου ifo ο οποίος συχνά σε δηλώσεις του τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο Γερμανός οικονομολόγος ασκεί κριτική στην τακτική της Γερμανίας απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πέτρες που πετούν εναντίον μας θα γίνονται μεγαλύτερες όσο συνεχίζεται η σημερινή πολιτική»… «Ηταν μεγάλο λάθος να παραβιάσουμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με δημόσια δάνεια που αναλογούν στο 160% του ΑΕΠ και που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ», σημειώνει ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου.

 «Αυτή η επιλογή βοήθησε τις δικές μας και τις γαλλικές τράπεζες όπως και κάποιους πλούσιους στην Ελλάδα, αλλά για τον ελληνικό λαό σήμαινε μόνο ανεργία και δυσκολία. Η Ελλάδα θα είχε βγει τώρα από την κρίση, εάν την άνοιξη του 2010 είχε πτωχεύσει και είχε αποχωρήσει από το ευρώ. Θα είχε σε μεγάλο βαθμό απελευθερωθεί από το χρέος της και θα είχε, με μια υποτιμημένη δραχμή, ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η ανεργία των νέων σίγουρα δεν θα ήταν στο 60% που είναι σήμερα», σημειώνει ο Ζιν.

 Για την πολιτική της Γερμανίας, κρούει παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το Βερολίνο επιτρέπει να συμβαίνει στην Ελλάδα «μια καταστροφή για τους ανθρώπους εκεί» και ο κόσμος θεωρεί υπεύθυνους τους Γερμανούς, παρ’ ότι δίνουν τα περισσότερα χρήματα. «Αυτή η πολιτική μάς καθιστά φτωχότερους, ενώ από την άλλη πλευρά όλο και περισσότερο μας παρουσιάζουν με σβάστικες», σημειώνει ο Ζιν.

Τάσσεται επίσης υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα το οποίο θα συνοδεύσει την έξοδο της από το ευρώ, ένα σχέδιο το κόστος του οποίου θα μπορούσε-όπως λέει-να αναλάβει μόνη της η Γερμανία. «Μια τέτοια λύση θα ήταν καλύτερη και φτηνότερη από το να μοιράζονται όλα αυτά τα κεφάλαια μέσω συλλογικών θεσμών διάσωσης όπως η ΕΚΤ, στους οποίους σχεδόν δεν έχουμε λόγο, ενώ πληρώνουμε τα περισσότερα και στο τέλος είμαστε και οι κακοί».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM