Ελαφρά κάτω του 1,5% θα κινηθεί σε πραγματικούς όρους ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του καθηγητής Νικόλαος Βέττας.
Για το 2018 η εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης είναι σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ 2% ενδεχομένως και ελαφρά μεγαλύτερη. Όπως ανέφερε ο κ. Βέττας καθώς εξελίσσεται η εφαρμογή του προγράμματος, η αβεβαιότητα μειώνεται και η οικονομία επιστρέφει γενικά στις συνθήκες του 2014. Επισήμανε επίσης ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλημα δημοσιονομικό κατά το τρέχον έτος, για το επόμενο όμως έτος οι στόχοι που τίθενται είναι φιλόδοξοι.
H ανεργία θα περιοριστεί το 2017 στο 21,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, ενώ το 2018 αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωσή της, από ενίσχυση της απασχόλησης στους περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι συνέβαλαν φέτος στην κάμψη της.
Ισχυρότερη στη νέα πτώση αναμένεται να είναι συμβολή του Κατασκευαστικού τομέα, ενώ μάλλον μικρότερη από φέτος θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στον Τουρισμό. Συνισταμένη των παραπάνω κλαδικών τάσεων, εκτιμά το ΙΟΒΕ, θα είναι η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας το προσεχές έτος στην περιοχή του 20%.
Ειδική Μελέτη- Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις
Το IOBE παρουσίασε επίσης ειδική μελέτη για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση που επεκτάθηκε σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες με τη δημιουργία ιδρυμάτων, σχολών και τμημάτων, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
Όπως επισημάνθηκε αποτελεί ένα από τα πιο ανοικτά συστήματα στην Ευρώπη και διεθνώς, δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερους από το 60% νέων κάθε γενιάς. Ταυτόχρονα, η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει από τα πλέον συγκεντρωτικά συστήματα στην Ευρώπη και η ικανότητα των ιδρυμάτων να χαράσσουν στρατηγική είναι περιορισμένη.
Η μελέτη αποτελεί μια επισκόπηση, καταγραφή και τεκμηρίωση των επιπτώσεων της ελληνικής οικονομικής κρίσης και της διαχείρισής της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξετάζει την εξέλιξη και τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί στα βασικά χαρακτηριστικά και τις δραστηριότητες των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης.
Επιπλέον, η μελέτη περιλαμβάνει ένα σύνολο αναλυτικών συστάσεων και προτάσεων πολιτικής για την αποτελεσματική ανταπόκριση της ανώτατης εκπαίδευσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και επιστροφής της χώρας σε μακροπρόθεσμα διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ