Ιστορική ύφεση προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ κατέρρευσε κατά 32,9%, με αναγωγή σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1947, όταν η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μείωση του ΑΕΠ είναι υπερτριπλάσιας της συρρίκνωσης- ρεκόρ (έως τώρα), της τάξης του 10%, που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 1958. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ιστορικής βουτιάς του ΑΕΠ αφορά τον Απρίλιο, όταν η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν «πάγωσε», εξαιτίας του lockdown. Αν και από τον Μάιο η οικονομία άρχισε ξανά να κινείται, η δυναμική της έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Γεγονός που περιορίζει τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Συρρίκνωση 10,1% στη Γερμανία
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η οικονομία της χώρας το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε επίσης σε ποσοστό ρεκόρ.
Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε τριμηνιαία βάση, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ύστερα από αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 2% το πρώτο τρίμηνο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά της γερμανικής οικονομίας από το 1970, όταν η στατιστική υπηρεσία της χώρας άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία. Επίσης, πρόκειται για χειρότερη συρρίκνωση από την ύφεση 9% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Πλέον, τα στοιχεία αυτά εξανεμίζουν σχεδόν μία δεκαετία ανάπτυξης, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση κατά 11,3%.
Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέρρευσαν το δεύτερο τρίμηνο, όπως και οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αυξήθηκαν όμως οι κρατικές δαπάνες.
Πάντως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ δήλωσε ότι η ανάκαμψη ήδη ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, το οποίο σημαίνει ότι για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη. «Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ, σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Απασχόλησης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 18.000, σε 2,923 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,4%. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 43.000, το οποίο θα οδηγούσε το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5%.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP
σχόλια