Κατώτατος μισθός: Αναλυτικά οι αυξήσεις που προτείνουν οι φορείς

Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκαν οι προτάσεις των φορέων για την αύξηση του Απριλίου Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Μέχρι τις 22 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου, όπως γνωστοποίησε η ίδια σήμερα. Οι φορείς έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους.

Σε συνέντευξή της, η Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι ο κατώτατος μισθός θα ξεκινάει με τον αριθμό 8: «Κανείς μας δεν γνωρίζει που θα φτάσει ο κατώτατος μισθός, κι αυτό γιατί είναι μια τριμερής συμφωνία. Εμείς έχουμε θέσει τον στόχο των 950€ στο τέλος της τετραετίας, θέλουμε η κλιμάκωση να είναι μοιρασμένη σωστά, έτσι ώστε να μην φτάσουμε την τελευταία χρονιά και ανέβει πολύ ο κατώτατος μισθός, για να μπορούμε να κρατήσουμε ένα κλίμα εργασιακής ειρήνης εργοδοτών - εργαζομένων, και αυτό που ξέρουμε είναι ότι σίγουρα ο κατώτατος μισθός θέλουμε να είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε, είπε και συμπλήρωσε: «Ο νέος κατώτατος θα έχει το 8 μπροστά, τώρα αν η αύξηση θα είναι το 4% ή θα είναι στο 6% ή αν θα είναι στο 7% είναι κάτι που περιμένουμε να δούμε ως εισηγήσεις από εργοδότες και εργαζομένους», σημείωσε.

Απόσταση όμως φαίνεται να χωρίζει τις προτάσεις εργοδοτών και εργαζομένων για το ύψος του κατώτατου μισθού:

Κατώτατος μισθός 908 ευρώ μεικτά (+16,4%) είναι η πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καθώς όπως επισημαίνει το κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται στα 866 ευρώ.

Η έκθεση του ΙΟΒΕ προτείνει να εξεταστεί αύξηση του ονομαστικού κατώτατου μισθού στην ευρύτερη περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2024. Το ΙΟΒΕ παρουσιάζει εναλλακτικά σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν συνδυασμούς αύξησης κατώτατου μισθού και μείωσης εισφορών εργαζομένου οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν έως και 6% αύξηση στις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθων. Για παράδειγμα αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 4% στα 811,2 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες , ο καθαρός μισθός για τον εργαζόμενο θα είναι 707 ευρώ (+6,0%)

Έως 811 ευρώ μεικτά (ή 691,3 καθαρά) είναι η πρόταση για τον κατώτατο μισθό από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκτιμά ότι για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται έως και 0,5%. Από την πλευρά του το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει αύξηση κατά 5% ενώ το ΚΕΠΕ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν μικρές επιχειρήσεις, προτείνει έως 3 με 4 %.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Στάσσης: Υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ενέργεια και τεχνολογία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Οικονομία / Γ. Στάσσης: Υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ενέργεια και τεχνολογία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Όσα επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κατά την κεντρική ομιλία του στη διάρκεια του συνεδρίου «Geopolitics, Connectivity and Energy Security: An Athens Conversation» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα 31 Μαρτίου από το αμερικανικό ινστιτούτο German Marshall Fund of the United States
LIFO NEWSROOM
H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

Οικονομία / H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

«Είναι πιθανό να είναι από τις πιο ανατρεπτικές γενιές για τις οικονομίες, τις αγορές και τα κοινωνικά συστήματα», προβλέπουν οι ερευνητές, αν και επισημάνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι zoomers σήμερα
LIFO NEWSROOM