Κρούγκμαν: Έφυγα από την Ελλάδα με το φόβο ότι θα υπάρξει ένα τρομερό ατύχημα

Κρούγκμαν: Έφυγα από την Ελλάδα με το φόβο ότι θα υπάρξει ένα τρομερό ατύχημα Facebook Twitter
30

«Έφυγα από την επίσκεψη μου με το φόβο ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα έχουν ένα τρομερό ατύχημα, μια διόλου αναγκαία ρήξη που θα ρίξει βαριά σκιά στο μέλλον» γράφει ο Πολ Κρούγκμαν, στους New York Times για την επίσκεψη του στη χώρα μας.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι υπάρχει περισσότερη καλή θέληση στην πλευρά των δανειστών απ’ ό,τι οι Έλληνες υποθέτουν ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχει ενιαίο μπλοκ στην Ευρώπη ή και μεταξύ των δανειστών.

Σύμφωνα με τον Κρούγκαμν που ήρθε στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες για να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής, οι όροι των δανειστών δεν έφεραν την ανάκαμψη στη χώρα αλλά «η καταστροφή της εξαγοράς ισχύος βάθυνε την ύφεση, παράγοντας επιπτώσεις του μεγέθους του Μεγάλου Κραχ (στις ΗΠΑ, το 1929) και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση».

Σημειώνει ακόμη ότι και τώρα είναι απολύτως δυνατός ένας συμβιβασμός για να αποφευχθεί το Grexit ενώ τονίζει πώς η ειρωνεία είναι ότι ο ΣΡΥΙΖΑ νίκησε όταν ο βιώσιμος συμβιβασμός ήταν δυνατός.

Τονίζει επίσης ότι η μέχρι τώρα πορεία έχει δείξει τον τρόπο να υπάρξει μια λύση «αργή στην αρχή αλλά που τελικά θα προσφέρει κάποια ελπίδα».

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
@LycosΟντως ο Κρουγκμαν ανεφερε αυτο που επισημαινεις.Και πολυ καλα,και σωστα,επραξε.Ομως ειπε και κατι αλλο :""""Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν......οι όροι των δανειστών δεν έφεραν την ανάκαμψη στη χώρα ,αλλά η καταστροφή της αγοράστικης ισχύος βάθυνε την ύφεση, παράγοντας επιπτώσεις του μεγέθους του Μεγάλου Κραχ (στις ΗΠΑ, το 1929) και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση»"""Μηπως θα επρεπε να σχολιασεις και αυτο ; Οπως και το οτι αυτοι οι οποιοι αποδεχονταν και υπεγραφαν αυτους τους καταστρεπτικους ορους δεν ανηκαν στον Συριζα,αλλα σε καποια αλλα κομματα ; Και οτι η αβελτηρια,ο ερασιτεχνισμος,η ανικανοτητα του Συριζα συνιστα χρονικα "στιγμιαιο αδικημα",ενω αυτο των προηγουμενων ειναι,προφανεστατα,"διαρκες" ;Λεω,μηπως...
Επ ο Κρούγκμαν, ο δικός σας ντε, ο σύντροφος! Ήρθε, είδε κι αποείδε ο άνθρωπος. Απίστευτο σχόλιο το ότι θα μπορούσε να γίνει καλή συμφωνία αλλά η ειρωνεία είναι ότι ήρθε ο Σύριζα... Δηλαδή πόσο πιο καθαρά να το πει ότι τα καταστρέψατε όλα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε ξαφνικά απο το πουθενά, τον ψήφισε ο ελληνικός λαός που πεθαίνει (χιλιάδες αυτοκτονίες στα χρόνια του μνημονίου) και μεταναστεύει απο την χώρα του, τον ψήφισε γιατί είχε απελπιστεί απο τους ανήθικους yavol, που υπέγραφαν χωρίς να διαβάζουν, και με εντολές απο email. To αν θα βγούν κι αυτοί ίδιοι με τους άλλους (που κάπως έτσι θα γίνει, απλώς θα κερδίσουμε κάποιο κόκαλο, και θα παρουσιαστεί ως μεγάλη επιτυχία, μια κι απο τους άλους δεν είχαμε ούτε αυτό) είναι άλλο θέμα. Σταματήστε αν δεν έχετε ίδιο όφελος, να τρώτε αμάσητο το παραμύθι των ΜΜΕ, και θέστε το απλό ερώτημα στον εαυτό σας, ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΓΙΑΤΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΕΧΑΝΕ; Να σκέφτεσαι απλά. Καλημέρα.
Επειδη βαζεις το ερώτημα με κεφαλαια, αρα το θεωρεις πολυ σημαντικο, η μοναδική επιλογη του Σαμαρά ηταν ο χρόνος των εκλογων.Οτι θα πηγαιναμε σε εκλογες ήταν απολύτως σίγουρο γιαυτο και η τρόικα εβαζε στο τεφτερακι της και το κόστος των εκλογων και ετσι προέκυπτε και η διαφορα εκτίμησης του δημοσιονομικού ελλειματος και η αδυναμία να κλεισει η αξιολόγηση απο τον Σεπτεμβρη του 14.Μαζί βεβαια και με διάφορες λαϊκούρες του Σαμαρά που βεβαίως εβλεπε και αυτός τις εκλογες μπροστα του. αν αφαιρεσεις τον παράγοντα τρόικα, το 2009 ειναι παλι εδω, ακόμη και τα λεφτα υπήρχαν. Τωρα απλα περιμενουμε το νεο Καστελόριζο.
"...Τωρα απλα περιμενουμε το νεο Καστελόριζο..."Το "Καστελόριζο" του Τσίπρα θα είναι το Αγκίστρι: Βρίσκεται απέναντι απ'την Αίγινα (βλ. "παρέα της Αίγινας"), επίσης έχει ιστορική αξία ως κρυσφύγετο του Κουφοντίνα. Κακοήθειες, θα μου πεις. Τους αξίζουν, θα σου απαντήσω.
den katalabaino tipota, θα με κάνεις να πιστέψω ότι είσαι όνομα και πράμα. Το ερώτημα είναι σημαντικό, αλλά κυρίως ρητορικό. Όταν οι "θεσμοί" (sic) φωνάζουν ότι ήμασταν ένα βήμα απο την συμφωνία, κι όλα θα ήταν όμορφα κι ωραία, αλλά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατέστρεψε όλα μέσα σε δυό μήνες (ούτε σε μωρά να απευθύνονταν) γιατί δεν στήριξαν τον Σαμαρά υπογράφοντας την συμφωνία απο νωρίς; Πόσο μυαλό χρειάζεται, για να αντιληφθεί κάποιος, ότι τα μέτρα που ζήταγαν προφανώς θα ήταν τερατώδη; Αν ήταν τόσο καλά όπως λένε, (επαναλαμβάνω το ερώτημα) γιατί ο Σαμαράς προτίμησε της εκλογές πρίν την υπογραφή; Καταλαβαίνεις κάτι τώρα (φιλικά χωρίς ίχνος ειρωνείας). Αν διάβασες πιο πάνω την απάντησή μου στο σχόλιό σου, θα έχεις αντιληφθεί την άποψή μου για τα κόμματα, οπότε δεν συμμερίζομαι κανένα. Λεφτά σίγουρα υπάρχουν, και τώρα, όπως υπήρχαν και το 2009, και θα υπάρχουν και μετά, απλώς είναι τα λεφτά που δεν πληρώνουν ποτέ, που ΦΟΡΟΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ, (τα κορόϊδα και τα μικρολαμόγια φοροδιαφεύγουν) "ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό" η εκκλησία, ο Καρατζαφέρης που ξεχάστηκε μετά τις εκλογές,κλπ, με τις ευλογίες κάθε κυβέρνησης, και φυσικά και της τωρινής. Είναι τυχαίο που κανείς δεν παίρνει μέτρα, κάτα της "νόμιμης" φοροαποφυγής, ενώ ορύονται για την φοροδιαφυγή, που είναι ένα μικρό κλάσμα της φοροαποφυγής; Είναι τυχαίο, που αυτό είναι παγκόσμια πρακτική; Αν θέλεις να πιστεύεις ότι "ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ" με γειά σου με χαρά σου, εγώ ευχαριστώ δεν θα πάρω. Πάντως για ενημέρωσή σου, πρίν δυό τρείς μέρες, είχε η lifo ένα (στεγνό) άρθρο για ένα πρόστιμο πάνω απο 1,5 δις, που καλείται να πληρώσει η Ντόϋτσε μπανκ των αδιάφθορων Γερμανών, για χειραγώγηση του libor (διατραπεζικό επιτόκιο) μαζί με τις άλλες μεγάλες τράπεζες των άλλων αδιάφθορων χωρών ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ελβετία, Γαλλία, κλπ, (ναί αυτές που μας δείχνουν υποτιμητικά με το δάχτυλο, και μας κατηγορούν σαν τεμπέληδες και διεφθαρμένους) σε ποσό 550 τρις, καταλαβαίνεις το νούμερο; (χαμόγελο). Ψάξε και βρές το να το διαβάσεις, μη ψάξεις μόνο να βρείς περισσότερα αναλυτικά στοιχεία για το πώς και γιατί, και για την δίκη, ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ, (τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα) αν παρ΄ελπίδα βρείς, θα μου κάνεις μεγάλη χάρη να μου το επισημάνεις. Είναι χρεοκοπημένο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα φίλε μου, κι αυτό που γίνεται, είναι ο εκβιασμός των αδυνάτων για να σώσουν οι ισχυροί ό,τι μπορούν απο την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα που έρχεται. Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αντιστροφής, όλες οι χώρες μειώνουν ταυτόχρονα τα επιτόκια, ο οικονομικός πόλεμος μαίνεται, είναι θέμα χρόνου να εκφραστεί και στρατιωτικά, μη ασχολείσαι με την Ελλαδίτσα, όσο ΤΕΡΑΣΤΙΑ κι αν την παρουσιάζουν, δεν μπορεί να τους κρύψει όλους, στο τέλος θα αντιληφθούν τον ελέφαντα στο δωμάτιο.Ευχαριστώ για την συζήτηση.
Ολοι βλεπουν καταστροφες και φεύγουν ως φυγάδες απο τον τόπο που αγάπησαν,που γενήθηκαν,ξεριζώθηκαν...και προσπαθουν να βρουν κάλυτερη μοίρα σε τόπους ξένους με δύσβατους τρόπους διαβιωσης (καιρός,φιλοσοφία,κουλτούρα).Ξένοι που λάτρεψαν την Ελλάδα μας θέλησαν να ζήσουν εδώ απολαμβάνοντας τον κλίμα μας, την ανεμελιά μας, τη δύναμη που έχει αυτός ο τόπος! Κανείς δεν μιλάει αποδέχεται την κατάσταση!Ωρα για Επανάσταση! Ας στραφούμε στην Γεωργία μας και στους πλουτοπαραγωγικούς παράγοντες που έχει αυτή η χώρα! Εισάγουμε τα πάντα ακόμη και τα λεμόνια που κάναμε εξαγωγή πριν λίγα χρόνια! Τέλος η δημιουργία Γεωργίας...Θα καταντήσουμε πρόβατα γιατί δεν θα μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά!Ξυπνήστε! Οσοι έχετε κτήματα κινητοποιηθήτε βρείτε άκρες να δυναμώσουμε έστω εκ των έσω! Αλλη Δύναμη: ΤουρισμόςΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΝΤΕΔωστε τον καλύτερο εαυτό! Εδώ καλιεργήθηκε η φιλοξενία εκ αρχαιοτάτων χρόνων! Κατεβάστε τις τιμές: ξενοδοχεία, πλοία, ταξι{οχι εκμετάλευση),εστιατορια! Θέλουμε Τουρισμό!!!!!!!!Αφηστε τα κατάλοιπα της Τουρκιάς (πως να γδύσουμε τον ξένο)!Ενδυνάμωση Οικονομίας εκ των έσω όπως Ιταλία....Στο τέλος θα εισάγουμε και τη φέτα!
Θα αγοράζουμε πετρελαιο, μηχανηματα και φαρμακα πουλώντας λεμόνια; Τότε γιατι το Μαρόκο και η Αιγυπτος δεν είναι πλούσιοι; Όλοι στα χωράφια για να ανταγωνιστούμε την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Σουηδία...Μέχρι κι ο τουρισμός έχει ένα όριο. Χρειαζόμαστε τεχνολογίες, κατασκευές, επιχειρήσεις, μεταφορές, εφευρετικότητα. Πορτοκάλια και πατάτες παράγουν όλοι...
tktk - "Θα αγοράζουμε πετρελαιο, μηχανηματα και φαρμακα πουλώντας λεμόνια; Τότε γιατι το Μαρόκο και η Αιγυπτος δεν είναι πλούσιοι;" Γιατί τους καταληστεύουν οι δημοκρατικές ΗΠΑ και Ε.Ε που ελέγχουν τις κυβερνήσεις τους, όπως κάνουν και με όλη την πάμπλουτη σε φυσικούς πόρους αφρικανική ήπειρο.
"...ενώ τονίζει πώς η ειρωνεία είναι ότι ο ΣΡΥΙΖΑ νίκησε όταν ο βιώσιμος συμβιβασμός ήταν δυνατός."Ακριβώς. Την ώρα που βγαίναμε από το μνημόνιο, μάς προέκυψε ο Αλέξης, έτοιμος σαν τον Μέγα Αλέξανδρο να σκίσει τα μνημόνια...(και είδαμε πόσο "τα έσκισε"...)Εν τω μεταξύ, όλοι, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος βγαίνουν από τα δικά τους προγράμματα ή δανείζονται με χαμηλά -έως αρνητικά- επιτόκια από τις αγορές(Ισπανία, Ιταλία) -μόνον εμείς ελέω της αθεράπευτης αλληλοφαγωμάρας μας, βαθαίνουμε αντί να ελαφραίνουμε την οικονομική κρίση.
ασχετο εντελώς, το να παιρνει + ή - ακόμη και ενα "και" ειναι προκαταβολή για το κανονικο σχόλιο?επισης μια σκέψη / απορία που αφορα γενικώς την διαπραγμάτευση. Εχουν διαρρευσει ιδεες για πολυτελεις διακοπές, για κάμερες και γενικώς για μικρα επουσιώδη θέματα καθαρά εισπρακτικής φυσεως.Γιατί δεν έχει διαρρευσει τιποτα συγκεκριμένο για πιο μεγαλα θέματα? Τι προτεινουμε πχ για αντικατάσαταση του ΕΝΦΙΑ? για φορολογική μεταρρυθμιση? για επιχειρηματικότητα? τι προτείνουμε για ασφαλιστικο που όντως έχει πρόβλημα? για επενδυτικά προγράμματα?Ακουσα χθες Μοσκοβισί ο οποίος με απλά λόγια έλεγε ας φέρουν κάποιο σχέδιο μεταρρυθμίσεων να κουβεντιάσουμε, έστω νέες μεταρρυθμίσεις αρκει να καταλήγουν σε κάποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.Είναι καλα κρυμμενα μυστικά ή όντως δεν έχουμε δώσει ακόμη συγκεκριμένο δικό μας σχέδιο? Κάποιος δλδ που πιστευει οτι πραγματι διαπραγματευόμαστε και οχι απλα "τρώμε το χρόνο" ας μου πει εχει ακούσει, εχει καταλαβει ποιο είναι το δικό μας σχέδιο?
ΚΑΙ η Πορτογαλία πλέον δανείζεται με αρνητικά επιτόκια!Δηλαδή (για τους ανίδεους ψηφοφόρους των Συριζοκαμένων) οι αποταμιευτές και επενδύτες του πλανήτη την πληρώνουν για να πάρει τα λεφτά τους!Εμάς πάλι τα επιτόκια μας έχουν φτάσει το 30%...
Μπερδεύεσαι σύντροφε Λάμπρο.Σε καμία χώρα του πλανήτη δεν είναι ειδυλλιακά. Στις χώρες για τις οποίες μιλάμε πάντως η ανεργία πέφτει, υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και συνεχής εισροή μεταναστών που προφανώς θέλουν να ζήσουν στις καπιταλιστικές κολάσεις τους.Αυτά βλέπουν οι αγορές και τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με δισεκατομμύρια αληθινών χρημάτων, οχι στα λόγια και στο θεωρητικό.Στην Ισπανία αυτός που καταρρέει δεν είναι ο Ραχόι αλλά ο μαστούρης συνοδοιπόρος του Τσιπρα με τους Πορδέμος του που έχει συντρίβει σε όλες τις τοπικές εκλογές φέτος και από ότι φαίνεται μέχρι να γίνουν οι εθνικές εκλογές θα έχει πέσει τέταρτος!
Aφού είναι τόσο καλά και ειδυλλιακά σ΄αυτές τις χώρες, γιατί εξακολουθούν να μεταναστεύουν με μεγάλο ρυθμό οι κάτοικοί τους; Στην Ισπανία γιατί καταρρέει το δεξιό κυβερνών κόμμα κι ανεβαίνουν τα αριστερά; Τελικά οι λαοί του νότου και της Ιρλανδίας, πρέπει να είναι ηλίθιοι που δεν βλέπουν πόσο καλά περνούν, και όχι μόνο φεύγουν απο τος χώρες τους, αλλά κι αυτοί που μένουν, είναι εναντίον των τόσο καλών και ανθρωπιστικών μνημονίων.
Δεν είμαι σύντροφος φίλε Ανήθικε αυτουργέ, πιστεύω στην άμεση δημοκρατία, γι΄αυτό απο τα 18 μου (54 πλέον) ψηφίζω συνειδητό άκυρο. Όλα τα κόμματα όλων των αποχρώσεων, είναι υποχείρια της οικονομικής ελίτ, και ο βασικός τους ρόλος, είναι η διάσπαση της κοινωνικής συνοχής, και εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι έχουν πετύχει.Σε αρκετές χώρες είναι ειδυλλιακά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι λαοί τους είναι πιο έξυπνοι και πιο εργατικοί-παραγωγικοί, αλλά για άλλους λόγους που δεν φτάνει ο χώρος για να τους αναλύσουμε. Το σίγουρο, είναι πως δεν υπάρχει συλλογική λαϊκή εξυπνάδα και ικανότητα, αυτό είναι ένα παραμύθι που εξυπηρετεί την παγκόσμια οικονομική ελίτ, που δεν έχει πατρίδα.Στις χώρες για τις οποίες μιλούμε, δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, αυτά είναι μυθεύματα των δανειστών τους, που ελέγχουν τις πληροφορίες μέσω των χειραγωγημένων ΜΜΕ, για δύο κυρίως λόγους. 1) Για να δείξουν και στους άλλους λαούς, ότι τα σκληρά και αντιανθρώπινα μέτρα είναι σωστά, 2)και κυρίως, για να κρατηθεί σε ισορροπία (τρόμου) το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, (που πλέον είναι εκτός ελέγχου, και τις συνέπειες θα τις υποστούμε είτε πάρουμε μέτρα είτε όχι).Η ανεργία φυσικά και δεν πέφτει, (πού το είδες;)εξισορροπείται κάπως απο την αθρόα φυγή των ιθαγενών, και φυσικά, όποιος δουλέψει έστω και μια μέρα την εβδομάδα partime, λογίζεται εργαζόμενος (αν δεν το ξέρεις)ενώ οι μισθοί των περισσοτέρων, είναι κάτω απο το όριο της πείνας, ωραία ανάπτυξη έχουν. Όσο για την συνεχή εισροή μεταναστών, είναι η ίδια που συμβαίνει και στην χώρα μας, και σε μεγαλύτερο βαθμό απο αυτές, μάλλον δεν στέκει αυτό το επιχείρημά σου δεν συμφωνείς;"Αυτά βλέπουν οι αγορές και τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με δισεκατομμύρια αληθινών χρημάτων, οχι στα λόγια και στο θεωρητικό."Σούχω νέα, αληθινά χρήματα δεν υπάρχουν σ΄αυτή την οικονομική κοινωνία που ζούμε, κυριολεκτικά είναι στα λόγια και στο θεωρητικό η όποια αξία τους, αν δεν με πιστεύεις, δές τι γράφουν επάνω τους τα χαρτονομίσματα, ΤΕΛΕΙΟ;Για τους podemos τον Ραχόι και τους υπόλοιπους έχω την ίδια σκασίλα, τους ανέφερα απλώς για να σου δείξω, ότι οι λαοί που ζούν εκεί, δεν συμμερίζονται την άποψη των δανειστών και την δική σου. Όπως λέω και πιο πάνω, υπάλληλοι των ίδιων αφεντικών είναι, απο τους εκεί χρυσαυγίτες, μέχρι τους αναρχοκομουνιστές, ο ρόλος είναι ένας, η διάσπαση της συνοχής, και η δημιουργία ψευδαισθήσεων, και κρίνοντας απο τους δικούς μας αριστερούς, μιά χαρά λειτουργεί το σύστημα.Υ.Γ- Επειδή δεν θέλω να σου κάνω τον έξυπνο, τον ψαγμένο και τον δήθεν, ασχολούμαι με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, απο κεί βγάζω το παντεσπάνι μου απο το 2011 λόγο διάλυσης της οικοδομής που δραστηριοποιούμουν. Ασχέτως του τι λένε οι ειδήσεις, η αλήθεια βρίσκεται εκεί που υπάρχουν τα πάρα πολλά χρήματα, δηλαδή στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, μπές και δές, εκεί το ψέμα έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής, λιγότερο απο μήνα, αν είναι μεγάλο και κάλα καμουφλαρισμένο.Καλημέρα.
Την ωρα που η Πορτογαλία έβγαινε απο το δικο της μνημόνιο, η Γερμανία πρότεινε στον Σαμαρά το επόμενο ελληνικό μνημόνιο το όποιο ο Σαμαράς αρνήθηκε αρχικα και θεώρησε , κουτοπονηρα σκεπτομενος και πρατων, οτι με τις εκλογές και την εκστρατεια φοβού απο τα κανάλια, θα το πέρναγε σε επομένη φάση.Την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα τη δουμε οπου να 'ναι. Οι φερόμενες ως 'απαιτησεις' των δανειστών απλα συνεχίζουν το παιχνιδι της καταστροφής και πρεπει να αποκρουστουν πάψει θυσία. Δεν υπάρχει χώρος για ομαδικές απολκυσεις (μέτρο που θα βόλευε τους τραπεζίτες κυρίως) αλλά ουτε για αλλες περικοπές. Πρεπει να αλλάξουν πραγματικα οι δομές του κράτους αλλά και η νοοτροπία του ιδ. Τομέα που ψάχνει ανεξοδες αρπαχτες , συνεχεις επιδοτησεις , κρατικες δαπανες και ενόχους στους διπλανούς.Τόσο δύσκολο και τόσο αναγκαίο!
αλλά και η νοοτροπία του ιδ. Τομέα που ψάχνει ανεξοδες αρπαχτες Πηγή: www.lifo.grΌποιος δεν θέλει επενδύσεις αυτά παθαίνει. Επενδύουν μόνο εκείνοι που μπορούν να κάνουν αρπαχτές.
Δεν υπαρχει χώρος για περικοπές; Να σου πω τους μισθούς και συντάξεις των Δεκο; Του ευρύτερου δημοσίου; Μια χαρα υπάρχει για 20-30% ακόμα. Εγώ έχω μείωση 70% εδώ και καιρό...
Πρωην συμβουλος του γνωστου μας ΓΑΠ,ηρθε τωρα ξανα στην Ελλαδα,αφου πετυχε με τις συμβουλες του στον Παπανδρεου, να κανει υποδειξεις.Πραγματικα δεν τον εχω καθολου σε εκτιμηση:Ηταν ο ιδιος που εκανε μια σωστη προβλεψη και απο τοτε τον εχουν ολοι πολυ ψηλα.Στην πραγματικοτητα και αν δειτε διαχρονικα τις-δημοσιες-αποψεις του για την Ελλαδα εχει διαρκως διαφορετικες γνωμες και κανει διφορουμενες δηλωσεις.Καλο να ακουμε την γνωμη του,αλλα εως εκει.Δεν ειναι και καποια αληθινη αυθεντια.Οσο αφορα την ουσια,οι περισσοτεροι Ευρωπαιοι βλεπουν αυτο που λεει ο ιδιος:οτι ενω υπηρχε το εδαφος για εναν εντιμο συμβιβασμο,ο συριζα με τις ανεκδιηγητες κινησεις του το πυροδοτησε και τωρα χωρις σχεδιο και με λογικες ''θα κανουν πισω,δεν θα μας αφησουν να χρεωκοπησουμε''μας σερνει στην αβεβαιοτητα και το τελικο στεγνωμα εντος και στην κοροιδια εκτος.
Σύμφωνα με τον Κρούγκαμν που ήρθε στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες για να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής, οι όροι των δανειστών δεν έφεραν την ανάκαμψη στη χώρα αλλά «η καταστροφή της εξαγοράς ισχύος βάθυνε την ύφεση, παράγοντας επιπτώσεις του μεγέθους του Μεγάλου Κραχ (στις ΗΠΑ, το 1929) και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση». Με 2 λόγια,δηλαδή,οι απαιτήσεις των δανειστών ήταν τέτοιες,που κατάστρεψαν την οικονονομίας της χώρας και την παραγωγική της βάση...Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να το διαπιστώσει κανείς αυτό..Ας ταξιδέψει απλά,σε διάφορα μέρη,ανά την Ελλάδα..Ζοφερή κατάσταση...το θέμα είναι πως μπορούμε να την αλλάξουμε κι αν μπορεί να μας βοηθήσει κι αυτός!