Επιφυλάξεις ως προς την εξειδίκευση των μέτρων, που αναφέρονται στη λίστα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ σε επιστολή που έστειλε στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως η λίστα είναι «περιεκτική, αλλά όχι αρκετά συγκεκριμένη». Υπογραμμίζει πως δεν θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί επιτυχώς αν οι διαπραγματεύσεις περιοριστούν μόνο σε αυτές τις προτάσεις.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δικαιολογεί το γεγονός ότι δεν είναι συγκεκριμένη η λίστα, εξαιτίας του μικρού χρονικού διαστήματος που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία και επισημαίνει ότι το Ταμείο συμφωνεί με τη λίστα της Ελλάδας ως αξιόπιστο σημείο εκκίνησης. Τονίζει όμως ότι στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις- κλειδιά.
Lagarde on Greece @MegaGegonota pic.twitter.com/GLGKjEVelv
— Sofia Dimtsa (@SofiaDimtsa) February 24, 2015
Σημειώνει πως υπάρχουν προβλήματα ίσως στους πιο σημαντικούς τομείς, όπως αναφέρει, και μιλά για μη αποτύπωση διαβεβαιώσεων από πλευράς κυβέρνησης ότι θα ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και οι τροποποιήσεις στο σύστημα του ΦΠΑ.
Here's link on @FT's website of complete @Lagarde letter to @J_Dijsselbloem on #Greece. Key sentence at page turn: http://t.co/rUcwoWNMAV
— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) February 24, 2015
Τονίζει πως το ΔΝΤ θεωρεί αυτές τις δεσμεύεις «κρίσιμες για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους βασικούς στόχους» του προγράμματος που στηρίζει το Ταμείο. «Είναι σημαντικό να επισημάνω πως για να έχουν θετική κατάληξη οι συζητήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν μπορεί να περιοριστούν στις παραμέτρους που αναφέρονται στη λίστα της κυβέρνησης», σημειώνει.
Σημειώνει πάντως πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση «κοινού τόπου».
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ της επόμενης δόσης - τα 3,5 δισ. ανήκουν στο ΔΝΤ.
σχόλια