O DBRS επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ- Οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης

O DBRS επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ- Οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

O οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ (low) με σταθερό trend.

 

Το σταθερό trend αντανακλά την άποψη του οίκου αξιολόγησης ότι η Ελλάδα εισήλθε στην τρέχουσα κρίση έπειτα από σειρά ετών με δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία σε συνδυασμό με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα παρέχει στη χώρα κάποια δημοσιονομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο, αναφέρει η ανακοίνωση του DBRS.

 

Η επιβεβαίωση του αξιόχρεου υποστηρίζεται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωσύστημα. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

«Χάρη στις διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, η Ελλάδα διατήρησε μία συνετή δημοσιονομική στάση έως την κρίση, που αποτυπώθηκε σε πρωτογενή πλεονάσματα για μία πενταετία, υπερκαλύπτοντας τους δημοσιονομικούς στόχους της και οδηγώντας σε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους», επισημαίνει ακόμη.

 


Παράλληλα, ο DBRS σημειώνει ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ λόγω πανδημίας (PEPP), «διασφαλίζει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης».

 

Πιο σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ένα σημαντικό ποσό επιχορηγήσεων από το χρηματοδοτικό μέσο «Επόμενη Γενιά ΕΕ» που ανέρχεται στο 9% του ΑΕΠ του 2019 και θα στηρίξει πιθανότατα την ανάκαμψη, βελτιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

 

Ο DBRS σημειώνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το πρώτο τρίμηνο και τα περιοριστικά μέτρα πιθανόν θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη. Ωστόσο προσθέτει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος «στην ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης με τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τη μείωση της γραφειοκρατίας που είχε περιορίσει στο παρελθόν τις ιδιωτικές επενδύσεις».
 


Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι «η ικανότητα της Ελλάδας να βελτιώσει την ικανότητα απορρόφησης (σ.σ.: των κοινοτικών πόρων), διατηρώντας παράλληλα τη μεταρρυθμιστική δυναμική της θα είναι οι βασικοί καθοριστικοί παράγοντες των προοπτικών ανάπτυξής της».

 

Τέλος, ο DBRS επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο ξεμπλοκάρισμα επενδυτικών σχεδίων. Χαρακτηρίζει θετικές τις πρόσφατες προσπάθειες για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με την ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών της, αλλά επισημαίνει ότι η ψηφιακή επίδοση της Ελλάδας, όπως μετράται από τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας είναι ακόμη χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM