Η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε φέτος, με κάποιους ειδικούς να εκτιμούν πως τελικά μπορεί να ξεπεράσει το ρεκόρ όλων των εποχών, των 1.900 δολαρίων την ουγγιά, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Το Μάρτιο, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση, όπως άλλωστε και οι διεθνείς αγορές, εν μέσω του παγκόσμιου φόβου της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, έκτοτε, έχει επανέλθει κι αυτή τη στιγμή η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 1.750 δολάρια/ουγγιά, που αποτελεί υψηλό σχεδόν οκταετίας.
«Αν όλα παραμείνουν στην παρούσα κατάσταση, τότε υπάρχει ούριος άνεμος για τον χρυσό» σημειώνει ο Μάικλ Πονίκιεβιτς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Acadian Asset Management.
Σε καιρούς ταραγμένους, ο χρυσός θεωρείται ένα ασφαλέστερο, πιο σταθερό καταφύγιο για τους επενδυτές και η ισχυρή πορεία του φέτος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά: Οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει άνοδο κατά περίπου 15% εντός 2020, τη στιγμή που ο δείκτης Dow Jones έπεσε κατά 15% και ο S&P περίπου 10%.
Τόσο η πρόθεση για ασφαλέστερες επενδύσεις, όσο και νομισματικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν ως απάντηση στην πανδημία, ώθησαν την τιμή του χρυσού υψηλότερα.
Κανείς δεν ξέρει να πει με βεβαιότητα πότε θα κοπάσει η πανδημία του κορωνοϊού ή οι επιπτώσεις της στην οικονομία. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η παγκόσμια αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τα διαρκώς μειούμενα εταιρικά κέρδη των επιχειρήσεων, θα συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στο χρυσό.
Όπως σημειώνει ο Πονίκιεβιτς, ο χρυσός είναι πιο ελκυστικός αυτή τη στιγμή ακόμα και από τα μακροπρόθεσμα ομόλογα -ένα άλλο επενδυτικό αγαθό που συνήθως είναι δημοφιλές σε αβέβαιους καιρούς- οι αποδόσεις των οποίων κατρακύλησαν εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας, με το αμερικανικό δεκαετές κρατικό ομόλογο να διαμορφώνεται περίπου το 0,7%.
Με τη ζήτηση για χρυσό αυξημένη, οι επενδυτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε λογής επενδυτικές επιλογές, ιδίως όμως στα διαπραγματεύσιμα κεφάλαια (Exchange-traded funds) - μία συνήθη μορφή έμμεσης επένδυσης όπου τα funds αγοράζουν χρυσό για λογαριασμό των πελατών τους.
«Οι ομοιότητες είναι ανατριχιαστικά ανάλογες στο πώς κινήθηκε ο χρυσός κατά τη διάρκεια της ύφεσης τού 2008» εξηγεί ο Στίβεν Νταν, επικεφαλής των διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων στην Aberdeen Standard Investments.
Ο χρυσός κατρακύλησε αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Ωστόσο, μόλις ο πανικός υποχώρησε, ο χρυσός σημείωσε απίστευτη κορύσα ανόδου που κορυφώθηκε στο ρεκόρ όλων των εποχών το 2011.
Ὀπως εκτιμά ο Νταν, η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται.
Με πληροφορίες από CNN