Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις σε 5 απλές ερωτοαπαντήσεις

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις σε 5 απλές ερωτοαπαντήσεις Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, που συμφώνησε τον Φεβρουάριο με τους πιστωτές της. Από το τέλος του περασμένου μήνα μέχρι σήμερα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ), στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Αλλά οι συνομιλίες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών στην Αθήνα αντιμετωπίζουν εμπόδια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η σύντομη απάντηση για το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο μπορεί να δοθεί μέσα από τις παρακάτω 5 ερωτοαπαντήσεις:

Γιατί τόση λίγη πρόοδος;

Οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν τις δύο πλευρές στην Αθήνα έχουν καθυστερήσει και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις. Οι Έλληνες αξιωματούχοι παρέχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά της κυβέρνησης και τα σχέδιά της για την αναμόρφωση της οικονομίας και του δημόσιου τομέα, στις ομάδες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αλλά οι Έλληνες αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι τεχνικές ομάδες ξεπέρασαν τον ρόλο τους ως ανιχνευτές δεδομένων και είχαν ζητήσει να παρέμβουν στην πολιτική, συνεχίζοντας τις συχνές σχετικές καταγγελίες από την Αθήνα για τη λεγόμενη τρόικα των ελεγκτών.

Τι τεχνικές εργασίες πρέπει να γίνουν;

Οι τεχνικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να πάρει περισσότερη από την τόση αναγκαία χρηματοδότηση. Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες πρέπει να αξιολογήσουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και την πρόοδο σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Πώς είναι η κρίσιμη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία;

Οι δύο κυβερνήσεις έχουν απομακρυνθεί περισσότερο, μετά την κίνηση της Ελλάδας να φέρει ξανά στο προσκήνιο το αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε την υπόθεση σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο  υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε ακόμη και την κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στη χώρα. Αλλά ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέρριψε την απειλή ως αβάσιμη και κάλεσε την Αθήνα να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την αποδέσμευση της πολυπόθητης οικονομικής βοήθειας.

Τι εξαρτάται από αυτό;

Η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει πρόοδο σχετικά με τα μέτρα πολιτικής που πρέπει να εφαρμόσει για να ξεκλειδώσει το επόμενο κομμάτι της βοήθειας. Χωρίς αυτά τα χρήματα και με τα φορολογικά έσοδα να μειώνονται, η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Οπότε, ποια είναι η προθεσμία; Πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από τα χρήματα;

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή αυστηρή προθεσμία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει άλλη μία δόση περίπου 350 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και να αναχρηματοδοτήσει περίπου 1,6 δισ. σε βραχυπρόθεσμα γραμμάτια την Παρασκευή. Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και ότι η συνεργασία των διεθνών πιστωτών της είναι το κλειδί για να επιτευχθεί μία λύση.

Eπιμέλεια: Κατερίνα Κοντίνη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM