Οικονομολόγος της Merrill Lynch: Το Grexit θα ήταν ένα ατέλειωτο χάος

Οικονομολόγος της Merrill Lynch: Το Grexit θα ήταν ένα ατέλειωτο χάος Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Το Grexit θα ήταν ένα «ατέλειωτο χάος» και νομικά δεν θα ήταν εφικτό δηλώνει ο Αυστριακός Ντάβιντ Χάουνερ, επικεφαλής των οικονομολόγων για τις αναδυόμενες χώρες της επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch.

Όπως εξηγεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε προηγούμενο και οι αγορές θα έπρεπε, σε κάθε μελλοντική κρίση, να αναρωτιούνται εάν έρχεται η αποχώρηση άλλης χώρας, άρα θα ήταν ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ και πως εντός του ενιαίου νομίσματος θα είναι καλύτερα για την ελληνική οικονομία. Σημειώνει ότι όλες οι υποτιμήσεις τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν καμιά τόνωση της οικονομίας, επειδή λείπει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία.

Τονίζει ότι σε περίπτωση Grexit το τελευταίο ευρώ που βρίσκεται ακόμη στη χώρα θα αποσυρόταν και θα έπρεπε να κλειστούν τα σύνορα, ενώ και αυτό το ίδιο το δημοκρατικό σύστημα στη χώρα θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Κατά την άποψή του, οι επενδυτές προσπαθούν σήμερα να αγνοούν το θέμα Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνει, ως πρώτο κράτος είχε κάνει τη διαδρομή από αναδυόμενη σε αναπτυγμένη χώρα και πάλι πίσω, και σήμερα επενδύουν εκείνοι που είναι εξοικειωμένοι με χώρες, όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τα χρήματα στην Ελλάδα θα επαρκέσουν έως το τέλος Ιουνίου και ότι για πολιτικούς λόγους δίνονται άλλα στοιχεία για να ασκηθεί πίεση.

Σημειώνει επίσης ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τότε, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε στη συνέχεια, όπως επίσης οι ελληνικές τράπεζες, γιατί είναι πλήρεις κρατικών ομολόγων. Οπως συμπληρώνει, από την πλευρά της η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να διακόψει την παροχή ρευστότητας, κάτι που θα προκαλούσε πανικό και οι τελευταίοι καταθέτες θα απέσυραν τα χρήματα από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Ντάβιντ Χάουνερ, η Ελλάδα πριν τις εκλογές βρισκόταν σε καλή κατάσταση, είχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησής της από ό, τι οι ΗΠΑ, έχοντας αποφύγει τα χειρότερα, τώρα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, υπάρχει ύφεση και ένα πρωτογενές έλλειμμα διότι δεν έχουν εισπραχθεί φόροι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM