Ορόσημο για την Ελλάδα η 24η Μαΐου

Ορόσημο για την Ελλάδα η 24η Μαΐου Facebook Twitter
1

Διορία μέχρι την Δευτέρα, μια μέρα πριν το Eurogroup, έχουν λάβει oι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τα στελέχη του ΔΝΤ για να φτιάξουν ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος, το οποίο θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, μεταδίδει η Καθημερινή. 

Κύριος στόχος είναι στο EWG της επόμενης Δευτέρας οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο όσον αφορά στο χρέος, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών την Τρίτη. «Αν φτάσουμε σε ένα προσχέδιο, θα είναι κάτι θετικό», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πάρει μέρος και το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει «η προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα είναι στην πρώτη αξιολόγηση και όχι στη δεύτερη ή την τρίτη», λέει ο ανωτέρω αξιωματούχος. «Θα είναι ευχής έργον να έχουμε μια απόφαση που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να πάει στο Διοικητικό του Συμβούλιο και να εισηγηθεί ένα ελληνικό πρόγραμμα, όταν οι Ευρωπαίοι λάβουν τις αποφάσεις τους», κατέληξε. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε το ΔΝΤ να ξεκινήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, «αλλά αυτό ακόμα δεν το ξέρουμε», σημείωσε στην Καθημερινή.

Ο "κόφτης" και η βιωσιμότητα του χρέους στην ατζέντα του Eurogroup

H πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος καθώς και η πρόοδος των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων το Eurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη το βράδυ.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την «πορεία της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του ESM στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση». Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν «τo μηχανισμό για τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον κριθεί αναγκαίο για να διασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, καθώς και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημειώνεται στην ημερήσια διάταξη πως η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών «για την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα», σύμφωνα με τις «κατευθυντήριες αρχές» και τη «σταδιακή προσέγγιση πιθανών πρόσθετων μέτρων» για το χρέος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 9 Μαΐου.

Επίμαχο σημείο παραμένει η ελάφρυνση χρέους.

Και η Deutsche Welle μεταδίδει πως οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο είναι πυρετώδεις με στόχο τη διαμόρφωση, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, της εισήγησης για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που θα εξεταστεί στο Εurogroup. Η διαμόρφωση της εισήγησης γίνεται με βάση δέσμη εναλλακτικών μέτρων που έχει υποβάλει στους τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.


Οι κυβερνήσεις των χωρών του βορρά της ευρωζώνης, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικές στη λήψη δραστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παραπέμποντας για ουσιαστικές αποφάσεις στη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.


Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει πλήρως, δηλαδή και με χρηματοδότηση, στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα μπορούσε η ελάφρυνση αυτή να γίνει σταδιακά. Αυτό που ζητάει ο διεθνής οργανισμός είναι ένας λεπτομερής οδικός χάρτης προς αυτήν την κατεύθυνση από την Ευρωζώνη.

Το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκάλυψε πως το ΔΝΤ  έχει καταθέσει πρόταση με την οποία ζητά την επιμήκυνση έως το 2040 της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου των δανείων, που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, καθώς και τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων αυτών τις επόμενες δεκαετίες έως το 2080. Η πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει ακόμη τον καθορισμό του επιτοκίου για τα δάνεια από την Ευρωζώνη στο σημερινό μέσο επίπεδο του 1,5% για 30 έως 40 χρόνια και την αναστολή όλων των πληρωμών τόκων, έως ότου αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων.

Με την πρόταση αυτή, που παρουσίασε το Ταμείο στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα διατηρούνταν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, με βάση τις σχετικά απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μακροχρόνια πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πηγαίνουν πολύ πέρα από ό,τι έχουν δηλώσει οι πιστωτές της Ελλάδας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ευρωστία της, σημειώνει το δημοσίευμα. Χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτει η WSJ, με επικεφαλής τη Γερμανία, είναι απρόθυμες να προβούν σε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις για τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, τα οποία τώρα ανέρχονται σε λίγο πάνω από τα 200 δις. ευρώ, ενώ αναμένεται να δοθούν άλλα 60 δις. ευρώ με βάση το τρέχον πρόγραμμα στήριξης.

Με τις πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ - Καθημερινή - Deutsche Welle

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια