Ούζο και φέτα στη λίστα της συμφωνίας Ελλάδας - Κίνας: Τα εμπορικά οφέλη

Ούζο και φέτα στη λίστα της συμφωνίας Ελλάδας - Κίνας: Τα εμπορικά οφέλη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μια σημαντική συμφωνία επικύρωσαν Ελλάδα και Κίνα, η οποία αφορά στο ούζο και την φέτα.

Η συμφωνία ορίζει την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κατάλογος της ΕΕ με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει τα εξής προιόντα: Cava, Champagne, Φέτα, Irish whiskey, Münchener Bier, Ούζο, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα που φέρουν γεωγραφική ένδειξη, ο κατάλογος περιλαμβάνει,τα: Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).

Η συμφωνία, εκτιμάται ότι θα έχει εμπορικά οφέλη και για τις δύο χώρες, ενώ θα βοηθήσει τους καταναλωτές να ανακαλύψουν εγγυημένα και ποιοτικά προϊόντα. Μάλιστα, επισφραγίζει τη βούληση της ΕΕ και της Κίνας να υλοποιήσουν τη δέσμευση που είχαν αναλάβει σε προηγούμενες συνόδους κορυφής ΕΕ-Κίνας και να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες ως βάση για τις εμπορικές σχέσεις.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, δήλωσε ότι «είμαι υπερήφανος που κάναμε ακόμη ένα βήμα προς την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα.

Τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη φημίζονται για την ποιότητα και την ποικιλομορφία τους. Είναι σημαντικό να προστατεύονται σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά τους και να διαφυλάσσεται η φήμη τους. Η παρούσα συμφωνία θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την εμπορική μας σχέση και θα παράσχει οφέλη για τον αγροδιατροφικό τομέα μας και τους καταναλωτές και των δύο μερών.»

Σημειώνεται ότι η κινεζική αγορά έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2019, η Κίνα αποτελούσε τον τρίτο σημαντικότερο προορισμό για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, με ποσό που ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ.

Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9 % σε αξία. Επιπλέον, χάρη στην εν λόγω συμφωνία οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορέσουν να ανακαλύψουν γνήσια ιδιότυπα προϊόντα της Κίνας.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμφωνία θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο. Η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ισχύει στις αρχές του 2021.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ