Οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν η πρώτη χώρα στον κόσμο για τουρισμό και διακοπές το 2024 σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Η κατάταξη στον κατάλογο με τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο για ταξίδια και τουρισμό πραγματοποιείται αφού ληφθεί υπόψη ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων, όπως είναι οι υποδομές, η βιωσιμότητα, η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και οι φυσικοί πόροι. Επίσης, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να καταρτίσει τον ετήσιο κατάλογο με τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο που επιλέγουν οι τουρίστες για να επισκεφθούν, λαμβάνει υπόψη και τουριστικούς δείκτες, όπως είναι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα αεροδρόμια, οι μορφές ψυχαγωγίας και οι αεροπορικές εταιρείες.
Εκτός από τις ΗΠΑ, που φιγουράρουν στην πρώτη θέση του καταλόγου με τις καλύτερες χώρες για ταξίδια και τουρισμό, η Ευρώπη έχει σημαντική θέση στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για το 2024, αφού στις 10 πρώτες χώρες οι έξι βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την Ισπανία στην κορυφή. Σύμφωνα με τον κατάλογο η Γηραιά Ήπειρος είναι ένας «δυνατός προορισμός» με ισχυρές ενδοπεριφερειακές ροές και κερδίζει υψηλή βαθμολογία για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις από κράτος σε κράτος.
Επίσης, η προτίμηση των ταξιδιωτών για τα κράτη της Ευρώπης συνδέεται με τις ισχυρές οικονομίες αυτών των κρατών, την σταθερότητα του ευρώ και της βρετανικής λίρας αλλά και την συνήθεια των Ευρωπαίων να ταξιδεύουν περισσότερο από άλλους λαούς επομένως και να ξοδεύουν. Δεν αποτελεί έκπληξη που η Γαλλία είναι στην τέταρτη θέση του καταλόγου καθώς τον Ιούλιο θα διεξαχθούν στην χώρα οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024.
Οι 10 καλύτερες χώρες για διακοπές σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
1. ΗΠΑ
2.Ισπανία
3. Ιαπωνία
4. Γαλλία
5. Αυστραλία
6. Γερμανία
7. Ηνωμένο Βασίλειο
8.Κίνα
9. Ιταλία
10. Ελβετία
Η Σιγκαπούρη, δημοφιλής τουριστικός προορισμός κατέλαβε την 13η θέση ενώ γενικότερα τα ταξίδια στην ασιατική ήπειρο αναμένεται να αυξηθούν μετά την καθυστερημένη άρση των περιορισμών για την πανδημία σε σύγκριση με άλλους προορισμούς. Αυτό ισχύει και για την Ιαπωνία, που φέτος κατέχει την τρίτη θέση στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αφού μόλις ήρε τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό γνώρισε μεγάλη αύξηση στον τουρισμό με ορισμένες περιοχές στη χώρα να παραπονιούνται για τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού.
Η Κίνα, στην όγδοη θέση του καταλόγου, θα προσπαθήσει στο άμεσο μέλλον να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των τουριστών που θέλουν να την επισκεφτούν, απλοποιώντας τις διαδικασίες για απόκτηση βίζας από τον Μάρτιο σε ταξιδιώτες από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Ολλανδία. Επίσης, από τον περασμένο Ιανουάριο η Κίνα διευκολύνει τους Αμερικανούς τουρίστες και δεν θα τους ζητά πλέον να γνωστοποιούν εκ των προτέρων τις περιοχές που θα επισκεφθούν και αποδεικτικά στοιχεία για κρατήσεις σε ξενοδοχεία, ώστε να τους χορηγηθεί βίζα.
Η Ελλάδα στην 21η θέση του καταλόγου για ταξίδια και διακοπές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό δείκτη ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (TTDI) για το 2024 η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση ανάμεσα σε 119 χώρες. Η χώρα μας έχει μετακινηθεί πέντε θέσεις ψηλότερα σε σύγκριση με το 2019 ενώ μεταξύ των άλλων χωρών της Νοτίου Ευρώπης η Ισπανία βρίσκεται στην 2η θέση, η Ιταλία στην 9η, η Πορτογαλία στην 12η και η Κύπρος στην 30η θέση. Η γειτονική μας Τουρκία κατέχει την 29η θέση στον κατάλογο.
Η χώρα μας συγκέντρωσε 4,52 βαθμούς, έναντι 4,40 βαθμών στις δύο αντίστοιχες έρευνες του WEF, το 2019 και το 2021. Οι πιο ισχυρές επιδόσεις της καταγράφονται στους τομείς της υγείας και υγιεινής, στις τουριστικές υπηρεσίες και υποδομές και στις αερομεταφορές. Σε αυτούς τους δύο τομείς μάλιστα καταφέρνει να βρεθεί μέσα στην πρώτη δεκάδα του κόσμου.
Αντίθετα, η Ελλάδα καταγράφει χαμηλές επιδόσεις στην ζήτηση για βιωσιμότητα, στις πολιτιστικές και φυσικές πηγές, στην ανταγωνιστικότητα των τιμών και στις πηγές, που είναι άσχετες με τις δραστηριότητες ψυχαγωγίας.