Πλειστηριασμοί & «κόκκινα» δάνεια στην ατζέντα των δανειστών για την 5η αξιολόγηση

Πλειστηριασμοί & «κόκκινα» δάνεια στην ατζέντα των δανειστών για την 5η αξιολόγηση Facebook Twitter
Η επιτάχυνση των πλειστηριασμών είναι ψηλά στην ατζέντα των δανειστών (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Η επιτάχυνση των πλειστηριασμών και το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια είναι δύο από τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των δανειστών, στις συζητήσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων και των κυβερνητικών στελεχών.


Ακόμη θα συζητηθούν η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στην αγορά ενέργειας, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, όπως και η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση- στο πλαίσιο της οποίας γίνονται οι συζητήσεις αυτών των ημερών- όπως και η 6η, θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τον Ιούλιο, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις που αφορούν στα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs SMPs)- ύψους 767 εκατ. ευρώ, την εκταμίευση των οποίων έχει εγκρίνει ο ESM- αλλά και για να τεθεί επίσημα το αίτημα μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.


Ψηλά πλειστηριασμοί, «κόκκινα» δάνεια


Το ισχύον καθεστώς για την προστασία της α' κατοικίας θα πάψει να υφίσταται από την 1η Μαΐου και αναμένεται να αντικατασταθεί από νέο πλαίσιο. Αυτό θα αφορά στη διευθέτηση όλων των οφειλών των ιδιωτών, με αντικειμενικά κριτήρια, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με μέριμνα την προστασία εκείνων που είναι οικονομικά ασθενέστεροι.


Αίτημα των θεσμών είναι να υπάρξει πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ιδιωτικής πτώχευσης, σε αντιστοιχία με όσα ισχύουν για τις επιχειρήσεις. Επίσης, θα δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, υπό αυστηρά κριτήρια.


Ένα ακόμη ζήτημα είναι η επιτάχυνση των πλειστηριασμών, αλλά και η αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων. Πολύ σημαντικό για τους θεσμούς, ιδιαίτερα για την ΕΚΤ, είναι η ταχύτερη- σε σύγκριση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- ικανοποίηση των πάνω από 700.000 αιτημάτων των τραπεζών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε δάνεια ιδιωτών, με συνολικό ύψος 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι επόμενοι σταθμοί

 

Η έκθεση για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα συζητηθεί στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 Μαρτίου. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι η έκθεση θα είναι θετική.

Στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα γίνουν κινήσεις για την αξιοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο της τόνωσης της ανάπτυξης. Η Κομισιόν και ο ESM μελετούν ήδη διεξοδικά την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί οι σχετικές τελικές αποφάσεις να μετατεθούν για το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Επόμενος σταθμός για το οικονομικό επιτελείο θα είναι το Eurogroup της 18ης Μαΐου, στο οποίο ενδεχομένως να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εξάλλου, μέσα στον Μάιο η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024, ενώ η οικονομία της Ελλάδας θα βρεθεί στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ, για τη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση από το Ταμείο.

Η 4η Ιουνίου θα είναι επίσης μια κομβική ημερομηνία, αφού τότε θα δημοσιοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2020, που θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα για το κατά πόσο μπορεί να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος.

Το θέμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να συζητηθεί στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Για το ζήτημα υπάρχει πρόταση του ΔΝΤ για την καθιέρωση ενός μηχανισμού μεταφοράς πλεονασμάτων. Δηλαδή, αν σε ένα έτος επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου, να γίνεται αντίστοιχη μείωση του στόχου των επόμενων ετών.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα: Τα τρία "κλειδιά" για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια

Οικονομία / Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα: Τα τρία "κλειδιά" για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια

Τρεις βασικοί παράγοντες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας τόσο εφέτος, όσο και τα επόμενα έτη, όπως επισημαίνεται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2025- 2028
LIFO NEWSROOM