Πώς θα ρευστοποιήσει τη δημόσια περιουσία το Ταμείο για την αξιοποίησή της

Πώς θα ρευστοποιήσει τη δημόσια περιουσία το Ταμείο για την αξιοποίησή της Facebook Twitter
2

Τη σύσταση ενός Ταμείου, με έδρα την Ελλάδα, που θα τελεί υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών, προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας θεσμών και ελληνικής πλευράς. Το Ταμείο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους, την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο.


Τα Ταμείο αναμένεται να επιτύχει το στόχο του, ακολουθώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές από άποψη διακυβέρνησης, εποπτείας και διαφάνειας των προτύπων αναφοράς και συμμόρφωσης.


Προβλέπεται ότι, έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα διορίσουν ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης, η οποία θα εντοπίζει εναλλακτικές δυνατότητες και θα καταρτίζει συστάσεις όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους, τη δομή και τη διακυβέρνηση του Ταμείου που πρόκειται να συσταθεί.


Η Ομάδα Δράσης θα υποβάλει αναφορά έως τον Δεκέμβριο του 2015 και η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα λάβει μέτρα για την εφαρμογή των συστάσεων έως τον Μάρτιο του 2016.


Η εντολή και η σύνθεση της Ομάδας Δράσης θα καταρτισθούν από τις αρχές σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε διαβούλευση με την Ευρωομάδα. Οι αρχές δύνανται να ζητήσουν τεχνική βοήθεια επί του θέματος.

Η εντολή της Ομάδας Δράσης θα περιλαμβάνει:


- Τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο Ταμείο και των καλύτερων λύσεων ρευστοποίησής τους: Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να καταβληθεί για την αποκόμιση αξίας από ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων εκείνων στην κατοχή της ΕΤΑΔ.


- Τον εντοπισμό των κατάλληλων ρυθμίσεων διακυβέρνησης του νέου Ταμείου, περιλαμβανομένου του εάν θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες επί μέρους οντότητες για τα διάφορα είδη περιουσιακών στοιχείων εντός του Ταμείου, με βάση, κατά περίπτωση, την πείρα φορέων, όπως το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η ΕΤΑΔ, κατά πόσον τέτοιες υφιστάμενες οντότητες θα μπορούσαν να μεταρρυθμιστούν και να διατηρηθούν χωριστά από το Ταμείο, να παύσουν να λειτουργούν, μετά τη λήξη της εντολής τους ή να απορροφηθούν από το νέο Ταμείο.


- Την υποβολή πρότασης για τη μετάβαση στο νέο Ταμείο, με σκοπό να εξασφαλιστεί η συνέχεια με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της ενδεχόμενης μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων εντός του προγράμματος αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων.


- Σύμφωνα με τη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ζώνης του Ευρώ, η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μία από τις πηγές για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% κάθε εναπομένοντος ευρώ (τουτέστιν, 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις. Η Ομάδα Δράσης θα εντοπίζει εναλλακτικές δυνατότητες και θα διατυπώνει συστάσεις ως προς τον τρόπο επιχειρησιακής εφαρμογής.


- Τον εντοπισμό εναλλακτικών δυνατοτήτων για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, με σκοπό να διασφαλιστούν διαφανείς διαδικασίες και κατάλληλος καθορισμός τιμών εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση κρατικών επιχειρήσεων και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη μεγιστοποίηση της δημιουργίας αξίας από τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου και στο να αποφευχθούν περιπτώσεις εκποίησης περιουσιακών στοιχείων σε τιμή κατώτερη της εύλογης αξίας τους.


- Με βάση διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, την αξιολόγηση δυνατών στρατηγικών που θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα και την εξέταση εναλλακτικών δυνατοτήτων για την με επαγγελματικό τρόπο διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων.


- Την εξέταση της στατιστικής ταξινόμησης της νέας οντότητας από την άποψη της ταξινόμησης της γενικής κυβέρνησης και, ιδίως, των συνεπειών όσον αφορά την έκδοση χρέους ή εγγυήσεων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά δεν θα επιβαρύνουν το ακαθάριστο ελληνικό χρέος ούτε θα δημιουργήσουν ενδεχόμενες υποχρεώσεις για τους Έλληνες φορολογουμένους.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Θα ήθελα, μόνο για λόγους αρχειοθέτησης, να καταγραφούν τα απλά εξής δύο -και ευχαρίστως να με διαψέυσει όποιος δύναται- καθώς ένας ακόμη κύκλος κλείνει και δημοσιοποιούνται οι όροι του τρίτου επαχθέστερου μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς ένα καθαρόαιμα μνημονιακό κόμμα. Τελεία. Λέει ότι αμάρτησε για το παιδί του, το ίδιο λένε όλοι. Το δε παιδί του, υπενθυμίζω, ΔΕΝ είναι ο ελληνικός λαός, αλλά η παραμονη του στην εξουσία. Η διαφορά του από τους προηγούμενους, ότι υφάρπαξε την εξουσία τάζοντας ουτοπικά φληναφήματα, που απεμπόλησε με την ίδια ευκολία. Στην πολιτική είσαι το σύνολο των πράξεών σου, όχι των υποσχέσεών σου (αλίμονο!)2. Η Αυγή και η ΕΡΤ είναι τα κατεξοχήν καθεστωτικά μέσα (η μία είναι και όργανο του κόμματος -τριτοκοσμικό κατάλοιπο). Γράφει μόνο ό,τι εξυπηρετεί το σύστημα και προσπαθεί στρεψόδικα να μεταμφιέσει την πραγματικότητα της μνημονιακής κυβέρνησης, για να πωληθεί ως κάτι άλλο. Θλιβερή προσπάθεια, επίσης τριτοκοσμικής δημοσιογραφίας.
Δύο παρατηρήσεις μόνο αν μου επιτρέπεις:"Η διαφορά του από τους προηγούμενους, ότι υφάρπαξε την εξουσία τάζοντας ουτοπικά φληναφήματα, που απεμπόλησε με την ίδια ευκολία."Καμμία διαφορά με τους προηγούμενους. Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο πρώην αντιμνημονιακός Σαμαράς αλλά και ο ΓΑΠ. Θυμήσου μόνο το "λεφτά υπάρχουν" και τις υποσχέσεις του Ζαππείου. Όντως έχουν πολύ ασθενή μνήμη οι Έλληνες τελικά."Η Αυγή και η ΕΡΤ...Γράφει μόνο ό,τι εξυπηρετεί το σύστημα και προσπαθεί στρεψόδικα να μεταμφιέσει την πραγματικότητα της μνημονιακής κυβέρνησης..."Να ήταν και το μόνο κανάλι. Δηλαδή τι ασκούν τα υπόλοιπα -ιδιωτικά- κανάλια; Σοβαρή κι αντικειμενική δημοσιογραφία ή μήπως δεν εξυπηρετούν το σύστημα;Μη λέμε ό,τι θέλουμε, αν είναι να κάνουμε κριτική να κάνουμε σε όλους, όχι μόνο όπου μας συμφέρει, σωστά; Αλλιώς παύουμε και οι ίδιοι να είμαστε αντικειμενικοί.