Έκπληκτος δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Κινέζος πρέσβης Ζοού Ξιαόλι, για τους χειρισμούς της υπόθεσης της COSCO από την κυβέρνηση.
Ο κινέζος πρέσβης δήλωσε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ότι η συμφωνία της COSCO με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς είναι πολύ επωφελής για το ελληνικό λιμάνι και ότι «το έργο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ελληνο-κινεζικής συνεργασίας, η σημασία της οποίας έχει ξεπεράσει την οικονομική συνεργασία και το διμερές πεδίο και έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και ανάπτυξης».
Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα ο κινέζος πρέσβης είπε «ότι είναι γεμάτος προσδοκίες, αυτοπεποίθηση και πάθος» για την επικείμενη άφιξη του πρωθυπουργού.
Αναφερόμενος στις εργασίες της επίσκεψης, ο πρέσβης είπε ότι οι δυο ηγέτες θα εκδώσουν κοινή δήλωση που θα αντανακλά τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο πάνω στη ζώνη "Belt and Road" και το έργο COSCO στον Πειραιά έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού και του Δρόμου του Μεταξιού στην Ξηρά,» είπε ο πρέσβης αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της Κίνας.
Αναφέρθηκε επίσης στην «σημαντική ομιλία» του Αλέξη Τσίπρα πάνω σε πλοίο του κινεζικού Ναυτικού που επισκέφθηκε την Ελλάδα στις αρχές του 2015, η οποία «έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από την κινεζική πλευρά». «Είναι δίκαιο να πούμε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Κίνας εντός της ΕΕ», τόνισε.
Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν τέσσερα σημαντικά υπόβαθρα σε αυτή την επίσκεψη: Πρώτον, αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 10η επέτειο της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και την Ελλάδα. Δεύτερον, η COSCO πρόκειται να επεκτείνουν μια αμοιβαία επωφελή και «win-win» συνεργασία με την Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά. Τρίτον, το περιφερειακό τοπίο στο οποίο βρίσκεται Ελλάδα υφίσταται βαθιές αλλαγές και προσαρμογές. Τέταρτον, η στρατηγική ανάπτυξης «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road) επεκτείνεται σταθερά προς την Ευρώπη.
Ο Ζοού Ξιαόλι ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και πως οι γειτονικές περιοχές έχουν πληγεί από παράγοντες που προκαλούν αστάθεια, όπως ο πόλεμος, οι πρόσφυγες, και η τρομοκρατία. «Αυτό έχει ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδα ως άγκυρα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο,» είπε, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής επιθυμούν να συνεχίσει η Ελλάδα να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών και της ΕΕ.
«Η ίδια η Ελλάδα υπήρξε πολύ δραστήρια στη διπλωματία και η κρίση χρέους δεν έχει υπονομεύσει το σημαντικό της ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε.