Πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2017

Πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2017 Facebook Twitter
0

Πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ ή 7,080 δισ. ευρώ εμφάνισε η Γενική Κυβέρνηση το 2017, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat.

Το 2016, είχε καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ ή 6,709 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα που υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ (βάσει του ESA 2010) δεν ταυτίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του προγράμματος.

Για το δεύτερο, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δημόσιο χρέος ανήλθε πέρυσι σε 317,407 δισ. ευρώ (178,6% του ΑΕΠ) από 315,009 δισ. ευρώ (180,8% του ΑΕΠ) το 2016.

Οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν σε 85,322 δισ. ευρώ (48,01% του ΑΕΠ) από 86,271 δισ. ευρώ (49,52% του ΑΕΠ) το 2016 και τα έσοδα ανήλθαν σε 86,776 δις. ευρώ (48,82% του ΑΕΠ) έναντι 87,365 δισ. ευρώ (50,15% του ΑΕΠ) το 2016.

Η επίπτωση από τη στήριξη των τραπεζών πέρυσι ήταν μηδενική (0,04% του ΑΕΠ). Τέλος, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 177,735 δισ. ευρώ από 174,199 δισ. ευρώ το 2016.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM