LIVE!

Πτώση στην τιμή του πετρελαίου μετά τις διαπραγματεύσεις Μόσχας- Κιέβου

Πτώση στην τιμή του πετρελαίου μετά τις διαπραγματεύσεις Μόσχας- Κιέβου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα, επεκτείνοντας τις χθεσινές απώλειες, μετά τις συνομιλίες της Μόσχας με το Κίεβο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και τα νέα lockdown στην Κίνα, που πλήττουν τη ζήτηση για καύσιμα. 

Οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κατέγραψαν πτώση πάνω από 5% σήμερα, μετά την υποχώρηση κατά περίπου 7% τη Δευτέρα. Περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Μάιο υποχώρησε κατά 5,95% φτάνοντας στα 105,79 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό WTI κατέγραψε πτώση 6,14%, φθάνοντας στα 99,45 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από τον συμβολικό πήχη των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Σήμερα, οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες. Ο κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντιμίρ Μεντίσκι, χαρακτήρισε ουσιαστικές τις διαπραγματεύσεις. 

Το Κίεβο πρότεινε ένα καθεστώς ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σε συμμαχίες, ούτε θα φιλοξενήσει βάσεις ξένων στρατευμάτων, αλλά η ασφάλειά της θα εγγυάται με όρους παρόμοιους με το «Άρθρο 5», εκείνο του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα. 

Επίσης, πρότειναν 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για την Κριμαία, ενώ ανέφεραν ότι οι προτάσεις τους μπορούν να τεθούν σε ισχύ μόνο στην περίπτωση απόλυτης κατάπαυσης του πυρός. 

Η Ρωσία υποσχέθηκε να περιορίσει δραστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της γύρω από το Κίεβο και το Τσέρνιχιβ, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για διάλογο.

«Οι τιμές του πετρελαίου δέχονται ξανά πιέσεις, λόγω των προσδοκιών από τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ελάφρυνση των κυρώσεων», δήλωσε ο Χιρογούκι Κικουκάγουα, γενικός διευθυντής έρευνας της Nissan Securities. 

Επίσης, οι τιμές του πετρελαίου δέχονται πιέσεις λόγω των νέων lockdown που τέθηκαν σε ισχύ στη Σαγκάη, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, κάτι που έπληξε τη ζήτηση για πετρέλαιο στην Κίνα, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές. Στη Σαγκάη αντιστοιχεί περίπου το 4% της κατανάλωσης πετρελαίου της Κίνας.  

Οικονομία
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ