Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και η Γερμανία πρέπει να το αναγνωρίσει

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και η Γερμανία πρέπει να το αναγνωρίσει Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Στη μεγάλη προσαρμογή της Ελλάδας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Walter Eucken στη Φρανκφούρτη, επικρίνοντας όσους θεωρούν, ιδιαίτερα στη Γερμανία, ότι τίποτα δεν έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια.


Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αρκεί η χώρα να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, και εκτίμησε πως έτσι θα μπορέσει να βγει στις αγορές το αργότερο το 2018. Τόνισε πως η πρόοδος της χώρας έχει αναγνωριστεί από διεθνείς παρατηρητές, όπως ο ΟΟΣΑ, όμως πρέπει να γίνουν κι άλλα.

«Ιδιαίτερα στην Γερμανία, ακούω ξανά και ξανά ότι τίποτα δεν συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων, και μια προσβολή προς τον ελληνικό λαό, που έπρεπε να αποδεχθεί τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι οποίες θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία. Ας τονίσω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη. Το 2009, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Το 2016, η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7%. Μόνον η Γερμανία και τρεις άλλες χώρες της ΕΕ είχαν πλεόνασμα που ήταν λίγο υψηλότερο. Μια τέτοια επιτυχημένη εξυγίανση θα ήταν αδύνατη χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία θα πρέπει να το εκτιμά αυτό», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ESM.

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε την Ελλάδα ειδική περίπτωση ανάμεσα στις πέντε χώρες που μπήκαν σε προγράμματα οικονομικής στήριξης. Ανέφερε πως «πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο σοβαρά τα προβλήματα και πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο αδύναμη η ικανότητα της κυβέρνησης να ενεργήσει. Επιπλέον, η χώρα όδευε προς τη λάθος κατεύθυνση υπό τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη για μια περίοδο έξι μηνών το 2015. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους, ακόμα και τώρα, στον έβδομο χρόνο διάσωσης, οι προσπάθειές μας για σταθερότητα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των κεφαλαίων που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης. «Στο τρέχον πρόγραμμα του ESM, έχουμε εκταμιεύσει περίπου 30 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το συνολικό πρόγραμμα ύψους έως 86 δισ. ευρώ. Από την αρχή του πρώτου προγράμματος το 2010, το συνολικό ποσό ανέρχεται τώρα στα 174 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ESM διαρκεί έως τον Αύγουστο του 2018, αλλά δεν αναμένω ότι η χώρα θα χρειαστεί το σύνολο των κεφαλαίων που απομένουν, που είναι περίπου 55 δισ. ευρώ, σε αυτή την περίοδο. Και αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα είμαστε σαφώς κάτω από το ανώτατο όριο του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και τον τραπεζικό κλάδο ήταν από τις πλέον σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας του EFSF και του ESM. «Αυτοί ήταν οι λόγοι που ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) υπέδειξε την Ελλάδα ως πρωταθλητή των μεταρρυθμίσεων μεταξύ όλων των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ στη μελέτη του "Going for Growth", σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.


Παράλληλα, επανέλαβε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, αρκεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «εάν γίνει αυτό, η κυβέρνηση θα μπορεί, επίσης, να εκδώσει και πάλι κρατικά ομόλογα το αργότερο το επόμενο έτος, όπως έκανε δύο φορές η προκάτοχος της στα μέσα του 2014». «Οι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας -με επιτόκιο δανεισμού 1% και ωριμάνσεις άνω των 30 ετών- θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει από την τρέχουσα βαθιά κρίση της, χωρίς να δημιουργήσει κόστος για τους φορολογούμενους άλλων χωρών».

«Η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πετυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Χωρίς αυτή, οι χώρες δεν θα είναι διατεθειμένες να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, εάν συνεχίζει έως τότε να υπάρχει ανάγκη για αυτό», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Οικονομία / Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Αυξήσεις για τους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι 12 αυξήσεις αποδοχών για μισθωτούς - Πόσο ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά - Όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM