Για διαμάχη μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας, σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους κάνει λόγο το Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμα του. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το ΔΝΤ απαιτεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους και επικαλείται πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι εντάσεις μεταξύ των δανειστών έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του, πιέζοντας για νέο κούρεμα. Οι ηγέτες της ΕΕ προτιμούν από την πλευρά τους, να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους στόχους της.
«Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ,« δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από πηγές του πρακτορείου κοντά στη «σκέψη» των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, όπου είναι η έδρα του ΔΝΤ.
Όπως δηλώνει ο Έλληνας αξιωματούχος, ενώ η Ευρώπη θέλει να δώσει χρόνο προκειμένου να δει και τι θα γίνει με Ισπανία και Ιταλία αλλά ίσως και να περιμένει τις γερμανικές εκλογές το 2013, το ΔΝΤ ζητά λύσεις ολοκληρωμένες εδώ και τώρα.
Το Ταμείο, που ως κύριους χρηματοδότες έχει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία αλλά και τις Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία και Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πλέον απαραίτητο εργαλείο προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της.
"Τίποτα δεν ευχαριστεί τον Thomsen πια," είπε ένας άλλος Έλληνας αξιωματούχος. "Την τελευταία φορά που η τρόικα ήταν εδώ είχαμε συμφωνήσει ότι 5 έως 5.500.000.000 ευρώ θα προέλθουν από περικοπές μισθών και συντάξεων. Τώρα έχουμε καταλήξει σε 7,5 έως 8.000.000.000, και πάλι δεν είναι αρκετό."
Οι ‘διαφορές πάντως μεταξύ των δανειστών αντικατοπτρίζουν, κατά το πρακτορείο, και μια βαθύτερη ανησυχία για την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών.
"Υπάρχει δυνητικά ένα αρκετά μεγάλο αδιέξοδο", δηλώνει ο Ben May, στέλεχος της Capital Economics. "Το πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή…Πολλοί από τους τραπεζίτες φαίνεται να δείχνουν ότι θα είναι πολύ ευτυχείς αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ."