Καθώς οι φόβοι πως η Ρωσία θα κλείσει, πλήρως, τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση μελετά σχέδια για την αντιμετώπιση μίας πιθανής ενεργειακής κρίσης που θα μπορούσε να προκύψει τον χειμώνα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα σενάρια που έχουν πέσει στο «τραπέζι» είναι συνολικά 16 και μεταξύ αυτών είναι η αύξηση των φορτίων στη μονάδα υποδοχής και αποθήκευσης υγροποιοημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, αλλά και η επιστροφή στον λιγνίτη.
Ειδικότερα, υπάρχουν σκέψεις να αυξηθούν τα φορτία από 22% στο 50%. Όσον αφορά στους λιγνίτες, πιθανός κρίνεται ο διπλασιασμός της εξόρυξης.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε σχετικό ρεπορτάζ, «παγώνει» για δύο ή και τρία χρόνια το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και η ΔΕΗ καλείται να διπλασιάσει την παραγωγή της.
«Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τον λιγνίτη ώστε να μειώσουμε την εισαγωγή φυσικού αερίου και έτσι να γλιτώσουμε κόστος για τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και την οικονομία» επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του στο ίδιο μέσο.
Τα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης
Πλην αυτών, εξετάζονται και κάποια μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Ενδεικτική είναι η μείωση του φωτισμού των ιστορικών μνημείων, που θα σταματάει στις 03:00, αλλά και η αφαίρεση λαμπών από δρόμους.
«Η αφαίρεση μιας λάμπας στις 10 ή και περισσότερες – ανάλογα με μια γρήγορη μελέτη που θα κάνει ο κάθε δήμος – μαζί με τη μείωση των ωρών παροχής νυχτερινού ρεύματος για καλλωπιστικούς λόγους ή ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση κατά 30%» εκτίμησε ο υπουργός.
Και η βιομηχανία θα κληθεί να μειώσει την κατανάλωσή της, επηρεαζόμενη από την ευρωπαϊκή συμφωνία για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%. Η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Θα επιδιώξει έναν διάλογο με τη βιομηχανία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση, αλλά με προγραμματισμένο τρόπο για τον ερχόμενο χειμώνα, που θα προσυμφωνηθεί.
Όσον αφορά στους οικιακούς χρήστες, θα γίνει μία εκτενής ενημέρωσή τους για την ανάγκη εθελοντικής ευαισθητοποίησης ως προς το ζήτημα, ενώ ύστατη κρίνεται η λύση των κυλιόμενων διακοπών.
«Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μη συμβαίνει τίποτα γύρω μας. Έχουμε έναν πόλεμο, ο οποίος καταστρέφει μια χώρα αυτή τη στιγμή από τη μια πλευρά και τροφοδοτεί μια τεράστια ενεργειακή κρίση, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει. Θα πρέπει όλοι λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να σπαταλάμε ενέργεια» επεσήμανε ο υπουργός.