Στίγκλιτς: Παραφροσύνη ότι θα είναι θετικό ένα Grexit

Στίγκλιτς: Παραφροσύνη ότι θα είναι θετικό ένα Grexit Facebook Twitter
4

Σε μεγάλες συνέπειες ενός Grexit που κάποιοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται, αναφέρεται ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του στην ιταλική «Λα Ρεπούμπλικα».

Όπως σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα την Ευρώπη η επίγνωση ότι το ευρώ δεν είναι ακαταμάχητο.

Τονίζει ότι μόλις οι κερδοσκόποι εξαπέλυαν την πρώτη τους επίθεση, τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων θα εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα, αρχίζοντας από τις ασθενέστερες χώρες, όπως την Ιταλία. Δηλώνει δε σίγουρος δε ότι τότε θα υπάρξει μια κρίση πιο βαθιά από τις προηγούμενες καθώς κάτι τέτοιο, «είναι αναπόσπαστο στοιχείο των καπιταλιστικών κοινωνιών».

Για τη Γερμανία η Στίγκλιτς σημειώνει ότι  «Το επίπεδο ασυνειδησίας που έχει διαδοθεί, κυρίως στην Γερμανία, είναι τρομακτικό. Κάποιοι φτάνουν να δηλώνουν, με χαλαρότητα, ότι…η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν κάτι το θετικό για τη Νομισματική Ένωση».

«Κάτι τέτοιο το θεωρώ παραφροσύνη, ίδια αν όχι μεγαλύτερη από την τύφλωση που επικράτησε κατά την αντιμετώπιση της κρίσης της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008», λέει.

«Χρόνια δεινών δείχνουν να μην δίδαξαν τίποτα. Ετέθη ο εξωπραγματικός στόχος να πιεσθεί η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5%. Καταλαβαίνετε για τι μιλάμε; Η Ευρώπη έχασε μια δεκαετία και κινδυνεύει σοβαρά να χάσει άλλη μια, όσο συνεχίζει να δηλώνει ικανοποιημένη από μια ανάπτυξη της τάξης του 1%», σημειώνει ο διάσημος οικονομολόγος.

Ρίχνει δε την ευθύνη στη Γερμανία και για την κατάσταση στην Ιταλία λέγοντας ότι αυτό που λείπει είναι η ζήτηση καθώς η οικονομία συμπιέζεται από τη λιτότητα που επιβάλει το Βερολίνο.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM
Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αχ, τι ξέρει κι αυτός ο άσχετος. Ας δει λίγο εδώ τους σχολιαστές της LiFO που είναι φτασμένοι οικονομολόγοι με αμέτρητα Νόμπελ και βιβλιογραφία να πειστεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική μόνο για εμάς και πως μόνο με λιτότητα θα σωθούμε. Αφού τα λέει κι ο Σόιμπλε με τη Μέρκελ που ως γνωστόν παίζουν τα οικονομικά στα δάχτυλα κι ας μην τα έχουν σπουδάσει.
Βλέπεις αγαπητέ θεωρείται πολύ κακό να πεις "δεν ξέρω" σήμερα για οποιοδήποτε θέμα. Πόσο μακριά έχουμε φύγει από "Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα" του Σωκράτη...
@trollolo Αδερφέ, άλλο άρθρο διαβάσαμε? Διάβασες κάπου να λέει ότι η έξοδος για το ευρώ ΔΕ θα είναι καταστροφική για εμάς? Είδες κάπου να λέει ότι η Μέρκελ, Σοϊμπλε και λοιποί κοιτάζουν αποκλειστικά το γενικότερο καλό του ευρώ και όχι πιο στενά τις φιλοδοξίες της χώρας τους και προσωπικά τις δικές τους? Το ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι σαφώς αρνητική για το ευρώ είναι ηλίου φαεινέστερο, λες να είχαν γίνει όλα αυτά τα τελευταία 7 χρόνια αν δεν ήταν? Λες να ασχολιόταν κανείς με εμάς αν δεν καιγόταν και η γούνα τους?? Αυτό που δεν είναι καθόλου προφανές είναι πως το ότι θα είναι καταστροφική σημαίνει και ότι δε θα γίνει. Δεν έχεις ξανακούσει για καταστροφικές πολιτικές επιλογές?
@S_PabloΔεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το *συγκεκριμένους* σχολιαστές που κάνουν ότι τα ξέρουν όλα, μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος; Ο trollolo μιλά για τους σχολιαστές που λένε ότι η "έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική μόνο για εμάς και μόνο με λιτότητα θα σωθούμε". Δεν νομίζω ότι υπάρχει αισθητός αριθμός σχολιαστών που πιστεύει ότι η έξοδος θα ήταν καταστροφική *μόνο* για εμάς. Υπάρχουν πολλοί, ανάμεσά τους και εγώ, που πιστεύουν ότι θα ήταν εντελώς καταστροφική για εμάς, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο και σίγουρα δεν είναι αντίθετο με αυτό που λέει το άρθρο. Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί αυτό συνδέεται με τη λιτότητα. Δηλαδή αν δεν καταστραφεί το Ευρώ σωζόμαστε μόνο με λιτότητα, αν καταστραφεί σωζόμαστε με τι;;; Δεν είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένα αυτά. Επίσης δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει η άμεση σύνδεση Ευρώ-Γερμανίας. Γιατί η καταστροφή του ευρώ να είναι και καταστροφή της Γερμανίας; Και πάλι το άρθρο αναφέρεται σε δεινές επιπτώσεις για την Ιταλία, για τη Γερμανία δε λέει τίποτα.