Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις με εικονική έδρα στη Βουλγαρία

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις με εικονική έδρα στη Βουλγαρία Facebook Twitter
1

Δεκάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων που μεταφέρουν εικονικά την έδρα τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες, έχει εντοπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ήδη διεξάγει ελέγχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πρόκειται για επιχειρήσεις που κάνουν διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ για να εκμεταλλευθούν τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της γειτονικής χώρας.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μεταφέρει εικονικά την έδρα τους στις γειτονικές χώρες, ενώ στην πραγματικότητα, όλες οι δραστηριότητές τους γίνονται στην Ελλάδα.

Ειδικότερα στην ομιλία του με θέμα «Μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους και ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος - Δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού - Ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ» ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι είναι «από τα θέματα, στα οποία έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκα στο τιμόνι της φορολογικής διοίκησης».

Θέτοντας τα πράγματα στη σωστή βάση τους ο κ. Πιτσιλής ανέφερε «γνωρίζουμε ότι αρκετοί επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν τη χώρα εκείνη, που τους προσφέρει χαμηλότερο φορολογικό κόστος. Το αν κάνουν σωστά ή λάθος, δεν θα το κρίνω εγώ. Ασφαλώς, και είναι μια εικόνα, η οποία κάθε άλλο παρά μας χαροποιεί. Είναι παράνομη η μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλότερο φορολογικό καθεστώς; Ασφαλώς και όχι.

Η μετεγκατάσταση είναι δυνατή, χάρη στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ελεύθερη εγκατάσταση και την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και εργασίας. Εξάλλου, τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνές δίκαιο, οι Σ.Α.Δ.Φ. δηλαδή προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν φόρο στη χώρα όπου έχουν μόνιμη εγκατάσταση επί των κερδών που προκύπτουν από την εγκατάσταση αυτή. Μέχρις εδώ, όλα καλά».

«Είναι όμως κοινό μυστικό» συνέχισε ο κ. Πιτσιλής, «ότι πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εταιριών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες, φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγιο απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες που παρέχουν από την Ελλάδα».

«Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ. Τόσο για αυτές, όσο και για όποιες άλλες υποθέσεις προκύψουν, έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαχείρισή τους, ώστε να εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει προβλέψεις ακριβώς για την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών.

»Στην ίδια κατεύθυνση, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που μας παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετακίνησης εισοδήματος πέραν των συνόρων. Πρέπει να σας πω όμως ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μονομερώς. Για το λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις φορολογικές διοικήσεις των υπολοίπων κρατών - μελών» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μετά τις 15 Οκτωβρίου προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Βουλγαρία, όπου θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των φορολογικών αρχών της χώρας αυτής για στενότερη συνεργασία στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών.

Μάλιστα, ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού θα συμβάλει και η εκτεταμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM