Τα διεθνή μέσα για τη συμφωνία στο Εurogroup: «Ναι» υπό όρους στη δόση, αναδίπλωση ΔΝΤ για το χρέος

Τα διεθνή μέσα για τη συμφωνία στο Εurogroup: «Ναι» υπό όρους στη δόση, αναδίπλωση ΔΝΤ για το χρέος Facebook Twitter
1

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα και για την εφαρμογή προοδευτικών μέτρων με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο sine qua non της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταδίδει το AFP.

«Φθάσαμε σε συμφωνία», ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έπειτα από την 11ωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

«Είναι κάτι το οποίο δεν θα τολμούσα να ονειρευτώ εδώ και έναν μήνα...Είναι μία σημαντική στιγμή για το μακροχρόνιο ελλληνικό πρόγραμμα, μία σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε μία σημαντική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα έπειτα από τόσο καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τη χθεσινή νύκτα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας πος την Αθήνα το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, του τρίτου από το 2010, σχολιάζει το AFP.

Στην εκταμίευση της δόσης υπό προϋποθέσεις εστιάζoυν, τα ρεπορτάζ τους οι γερμανικές εφημερίδες στις ιστοσελίδες τους. «Το Eurogroup σώζει την Ελλάδα με νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων» είναι ο τίτλος της Die Welt.

«Το Eurogroup συμφώνησε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα» είναι ο αντίστοιχος τίτλος του Spiegel ONLINE. Στα άρθρα διευκρινίζεται ότι για να δοθεί τμηματικά το ποσό των 10,3 δις ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από διορθώσεις των μέτρων που ψήφισε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, τόσο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όσο και ο γερμανικός τύπος χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ως παρτίδα τρόμου μέχρι τέλους. Κύριο εμπόδιο ήταν η σθεναρή αντίσταση πολλών χωρών της ευρωζώνης, αλλά κυρίως της Γερμανίας, να μην αρχίσει η συζήτηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το 2018, δηλαδή πριν τη διενέργεια των γερμανικών βουλευτικών εκλογών.

Επ΄αυτού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup ζητούσε άμεση και χωρίς όρους ελάφρυνση του χρέους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Eurogroup καθορίστηκε ένας οδικός χάρτης με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα που τοποθετούνται τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται μεταβολές στην αποπληρωμή των δανείων, έτσι ώστε αυτή να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη κανονικότητα.

Μεσοπρόθεσμα, μέχρι το τέλος του 2018, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων του προγράμματος από την Ελλάδα και εφόσον υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά, το Eurogroup δεν απέκλεισε την επιστροφή κερδών που επέτυχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις ελληνικές μετοχές.

«Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια "συνολική" συμφωνία για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέ, μετά το τέλος του Eurogroup κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνει, υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τα λόγια του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήσαν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

Bloomberg: Η Ευρωζώνη συμφώνησε σε κριτήρια για το χρέος

«Η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση 11,5 δισ. δολαρίων, ενώ σταθμίζεται η ελάφρυνση του χρέους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg. «Μετά από μία 11ωρη συνεδρίαση, οι υπουργοί συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν την αναγκαία χρηματοδότηση και να καθορίσουν τη διαδρομή για την ελάφρυνση του χρέους, αφού το ΔΝΤ χαλάρωσε τη θέση του και επέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας», σημειώνει το δημοσίευμα. «Η Ευρωζώνη συμφώνησε να θέσει κριτήρια στην ανάλυση για την ικανότητα της Ελλάδας να καλύπτει τις δαπάνες της (για την εξυπηρέτηση του χρέους) και το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% στη συνέχεια», προστίθεται.

Wall Street Journal: Συμφωνία για τον οδικό χάρτη ελάφρυνσης του χρέους


Με τίτλο: «Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ επιτυγχάνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος» και υπότιτλο: «Η συμφωνία μετά από μήνες καθυστερήσεων καθορίζει έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά μεταθέτει τη λήψη μέτρων έως το 2018», η Wall Street Journal αναφέρεται στη συμφωνία στο Eurogroup. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ έκλεισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μία συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα και περιγράφει πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος της στο μέλλον», σημειώνει η εφημερίδα.


Ο Πόουλ Τόμσεν, σημειώνει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι η συμφωνία δείχνει πως η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να εξετάσει τα μέτρα εκείνα που χρειάζονται για να κάνουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Τόνισε, ωστόσο, ότι το Ταμείο θα δώσει επιπλέον δάνεια, μόνο αφού αποτιμήσει τις υποσχεθείσες (από την Ευρωζώνη) κινήσεις. «Υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να καθορισθούν», πρόσθεσε ο Τόμσεν.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι υπουργοί διέτρεξαν αρκετά σχέδια αποφάσεων, απορρίπτοντας προηγούμενες εκδοχές που θεωρήθηκαν πολύ αδύναμες, αναφέρει το δημοσίευμα. «Μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης έγινε σε συσκέψεις μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του κ. Τόμσεν και του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ οι άλλοι υπουργοί παρέμεναν σε άλλη αίθουσα», σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων. Σε κάποιο σημείο, η πρόοδος καθυστέρησε, επειδή ο κ. Τόμσεν δεν μπορούσε να βρει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που βρισκόταν σε συνέδριο στο Καζακστάν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Financial Times: Καθοριστική συμφωνία για την Ελλάδα
«Η Ελλάδα πετυχαίνει καθοριστική συμφωνία με τους πιστωτές», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times. «Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κέρδισαν χρόνο για να διασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της χώρας, συμφωνώντας σε γενικές αλλά μη λεπτομερείς αρχές για τη χαλάρωση του όγκου του χρέους της και διαλύοντας το αδιέξοδο μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ», αναφέρει η εφημερίδα. Αντιδρώντας στην είδηση της συμφωνίας, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 7%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνεται. Η Ευρωζώνη διατήρησε την απαίτησή της να επιτύχει η Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο στόχος αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί μετά το 2018, υπονοώντας κάποια χαλάρωση της θέσης της Ευρωζώνης. Το επόμενο στάδιο των συζητήσεων θα επικεντρωθεί στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, τους οποίους το ΔΝΤ θα ανακοινώσει πριν δεσμευθεί για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Με πληροφορίες από Le Monde - Deutsche Welle - AΠΕ/ ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια