Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις, τον Ιανουάριο του 2019, περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
Αν η περικοπή δεν υλοποιηθεί, το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 3,56% του ΑΕΠ, ενώ αν τελικά περικοπούν οι συντάξεις, το πλεόνασμα θα φτάσει το 4,14%.
Αναφορικά με τις συντάξεις, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι «το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018».
Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τον ESM
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε την περικοπή των συντάξεων «δημοσιονομικό μέτρο» και όχι «διαρθρωτικό». Απαντώντας ωστόσο σε σχετική ερώτηση μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Πορτογάλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε από την πλευρά του πως η Επιτροπή αναμένει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού στα μέσα του μήνα, πριν εξεταστεί η δυνατότητα να ανασταλεί ή όχι η περικοπή των συντάξεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» ότι υπάρχουν δύο σενάρια και πως ο προϋπολογισμός παρουσιάστηκε εντός της προθεσμίας.
ΝΔ: Το κύκνειο άσμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα μέτρα λιτότητας εξακολουθούν να υφίστανται, οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν υψηλοί, η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζεται, το κράτος μεγεθύνεται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου δεν αποπληρώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάθε χρόνο, συρρικνώνεται και υποεκτελείται.
Το αποτέλεσμα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να παραμένει αναιμικός και κατώτερος των αρχικών εκτιμήσεων. Οι προβλέψεις για τις επενδύσεις αναθεωρούνται προς το δυσμενέστερο, το δημόσιο χρέος αυξάνεται και το ιδιωτικό χρέος, μήνα με τον μήνα, διογκώνεται.
Ταυτόχρονα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες, οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται, η οικονομική ελευθερία μειώνεται δραστικά, οι καταθέσεις των ιδιωτών δεν επιστρέφουν ουσιαστικά στο τραπεζικό σύστημα, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δεν έχουν ακόμη πλήρως αρθεί, η χώρα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό και ιδιαίτερα ευμετάβλητο.
Συνεπώς, η Ελλάδα είναι τυπικά εκτός προγράμματος, αλλά βρίσκεται εκτός αγορών και ουσιαστικά εντός μνημονίου.
Οι όποιες επεκτατικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις είναι -όπως αναφέρει και το προσχέδιο- "προτιθέμενες", τελούν δηλαδή υπό την έγκριση των θεσμών, ενώ είναι και αποσπασματικές, αφού δεν εντάσσονται σε μία συνολική οικονομική πρόταση, όπως αυτή που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία η οποία στοχεύει σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Με δυο λόγια, το προσχέδιο του εν λόγω Προϋπολογισμού, είναι το κύκνειο άσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σφραγίζει το τέλος του τετραετούς κύκλου της αυταπάτης, της ανευθυνότητας, του τυχοδιωκτισμού της αναποτελεσματικότητας και των ιδεοληψιών μιας κυβέρνησης που κόστισε πανάκριβα στη χώρα και τους πολίτες της, και ειδικά στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.
Ευτυχώς σφραγίζει όμως και την απαρχή ενός νέου κύκλου ευθύνης, ρεαλισμού και σοβαρότητας που θα σηματοδοτήσει η διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία».
ΚΙΝΑΛ: Διπλά βιβλία για να κοροϊδέψουν τους συνταξιούχους
Ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με διπλά βιβλία να κοροϊδέψει για ακόμη μία φορά τους συνταξιούχους και την Ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, με τη συνηθισμένη της διγλωσσία, επισημαίνει ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομικών του Κινήματος σημειώνει ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019, όχι μόνο είναι μια εικόνα διπλής ανάγνωσης, που επιβεβαιώνει σε όλες του τις εκδοχές το απατηλό αφήγημα της Καθαρής Εξόδου, αλλά αποτελεί, δυστυχώς, ένα ακόμα επεισόδιο της δουλείας που ανέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τα υπερβολικά υπερπλεονάσματα μέχρι το 2022, που για το 2019 υπολογίζεται από 7,3 δισ. έως 8,4 δισ. ανάλογα με το σενάριο.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι κατέθεσε δύο σχέδια-σε συσκευασία του ενός- για το θέμα των συντάξεων. Το ένα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων και χορήγηση των αντίμετρων και το άλλο το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή την μη περικοπή των συντάξεων, αλλά την «εξαφάνιση» των αντίμετρων.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Κυβέρνηση αφενός νομίζει ότι μπορεί ακόμη να κοροϊδεύει τους πολίτες, αφετέρου δεν έχει καμία δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε ουσιώδη ζητήματα.
Και απλά παραπέμπει το θέμα στους «εταίρους», αναμένοντας παθητικά τις άνωθεν υποδείξεις. Κάτι που εξ άλλου ξεκαθάρισε ήδη με την δήλωσή του ο κ. Ρέγκλινγκ».
Ο Γιάννης Κουτσούκος υπογραμμίζει επίσης ότι η συσσώρευση των φόρων και περικοπών του 3ου μνημονίου και του 4ου συμπληρωματικού, προκειμένου να επιτευχθούν τα υπερπλεονάσματα οδηγούν σε ασφυξία την πραγματική οικονομία και ναρκοθετούν τις προοπτικές μιας αναπτυξιακής εκτίναξης που έχει ανάγκη η χώρα, καθώς ακόμα και αυτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί, για 2,5% αύξηση του ΑΕΠ, κρίνονται ως αισιόδοξοι με βάση την εξέλιξη των μεγεθών κατά το 2018 (βλ. ΕΛΣΤΑΤ και Δημοσιονομικό Συμβούλιο).
«Κατά συνέπεια, το προσχέδιο αυτό, με ένα ακόμα Κυβερνητικό τέχνασμα, για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους, μπορεί μεν να αντιγράφει τα βασικά μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου 2019-2022 και να επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις και τα μέσα για την επίτευξη των στόχων, κινείται όμως στην ίδια αδιέξοδη λογική που καθηλώνει την οικονομία και εξοντώνει την κοινωνία.
»Οφείλουμε να θυμίσουμε για ακόμα μια φορά στην Κυβέρνηση , ότι η ανατροπή αυτών των δεσμεύσεων για υπερπλεονάσματα άνω των 3,5% αποτελεί βασική προτεραιότητα του Κινήματος Αλλαγής στην προγραμματική του πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Καθώς επίσης και ότι, ο στοιχειώδης σεβασμός προς τους συνταξιούχους επιβάλλει στην Κυβέρνηση να φέρει τώρα στη Βουλή την Πρόταση Νόμου που έχουμε καταθέσει για την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την μη περικοπή των συντάξεων».
Τι προβλέπει το προσχέδιο
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 2,1% και 2,5% για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.
Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, μέσω των ακόλουθων μέτρων:
Για τα έσοδα προβλέπεται:
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών,
-Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και
-Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ' έτος.
Για τις δαπάνες:
- επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών,
- εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια
- ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
- ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Όπως διευκρινίζεται άλλωστε, «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
σχόλια