Τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2011 αναμένεται να καταγράψουν τα διεθνή χρηματιστήρια

Τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2011 αναμένεται να καταγράψουν τα διεθνή χρηματιστήρια Facebook Twitter
0

Τα διεθνή χρηματιστήρια αναμένεται να καταγράψουν σήμερα την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή τους την τελευταία εξαετία, μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες στο κόκκινο, αγνοώντας την άνοδο του κόστους δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί τις μετοχές σε 47 χώρες, σημείωνε άνοδο 0,4% μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Μετά την πτώση που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, που ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2015, ο δείκτης είναι σε τροχιά να επιτύχει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2011. Ο MSCI έχει ανακτήσει τώρα περισσότερο από το ήμισυ της πτώσης 10,7% που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με το υψηλό επίπεδο που είχε σημειώσει στις 29 Ιανουαρίου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να καταγράψουν τα ισχυρότερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων συνέχισαν να εντυπωσιάζουν, ενώ μειώθηκαν η μεταβλητότητα και οι φόβοι για την αύξηση του πληθωρισμού.

Τα κέρδη των ενεργειακών μετοχών, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και τα εύρωστα αποτελέσματα εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης - όπως της Schneider, της Eni και της Renault - οδήγησαν σε άνοδο 0,9% τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Ο δείκτης σημειώνει κέρδη 3% στην εβδομάδα, αλλά παραμένει περίπου 6% χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο 2,5 ετών του Ιανουαρίου.

Οι επενδυτές έχουν απορήσει με την ταχεία ανάκαμψη των μετοχών αυτή την εβδομάδα, η οποία συνέπεσε μάλιστα με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να «τσιμπάει» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το επιχείρημα που επικαλούνται πιο συχνά οι οικονομολόγοι είναι ότι ιστορικά δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο να αυξάνονται ταυτόχρονα οι μετοχές και το κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων εν μέσω μίας γρήγορα αναπτυσσόμενης οικονομίας. Την παγκόσμια άνοδο του κόστους δανεισμού καθοδήγησαν τα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, η απόδοση των οποίων έφθασε στο 2,944% αυτή την εβδομάδα, που αποτελεί υψηλό επίπεδο τετραετίας, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 2,8932%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη ήταν κατά το πλείστον σταθερές, αν και η απόδοση του γερμανικού ομολόγου αναφοράς κινείτο κοντά σε υψηλό 2,5 ετών και αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν, επίσης, την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, αυξήθηκε 0,4%, αν και πολλές ασιατικές αγορές ήταν κλειστές σήμερα λόγω της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei αυξήθηκε 1,2%, με τους επενδυτές να είναι ανακουφισμένοι από την ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα, που υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιασθεί να αποσύρει το μεγάλο πρόγραμμα νομισματικής στήριξης.

Διευρύνοντας τις απώλειες των περασμένων ημερών, ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων υποχώρησε στις 88,253 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014. Ο δείκτης αναμένεται να σημειώσει απώλειες 2% στην εβδομάδα, που είναι οι μεγαλύτερες από τον Φεβρουάριο του 2016. Δεν υπάρχει ευρύτερη συμφωνία ακόμη για τους λόγους που το δολάριο εξασθενεί, καθώς μάλιστα αυτό συμβαίνει ενώ αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό αντανακλά απλώς την επάνοδο της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων και μία στροφή σε νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις, όπως είναι και πολλά νομίσματα αναπτυσσόμενων οικονομιών. 'Αλλοι, όμως, εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επιδιώκει μία στρατηγική αδύναμου δολαρίου και αναφέρουν επίσης τις συζητήσεις ότι οι ξένες κεντρικές τράπεζες μπορεί να αναδιαρθρώνουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμά τους, μειώνοντας τις θέσεις που έχουν σε δολάρια. Υπάρχουν, επίσης, ανησυχίες ότι οι φορολογικές μειώσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι (αυξήσεις) στις δημόσιες δαπάνες μπορεί να αυξήσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και να διαβρώσουν την αξία του δολαρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου διατήρησαν τα κέρδη που είχαν στην εβδομάδα, με την τιμή του αμερικανικού αργού να διαμορφώνεται στα 61,74 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 4,1% στην εβδομάδα, και την τιμή του μπρεντ να διαμορφώνεται στα 64,77 δολάρια.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI