«Τα προγράμματα διάσωσης τελειώνουν, ο πόνος όμως όχι» - Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα

«Τα προγράμματα διάσωσης τελειώνουν, ο πόνος όμως όχι» - Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Στην επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια αναφέρονται με δημοσιεύματά τους ξένα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία όμως της κυβέρνησης και την εορταστική ατμόσφαιρα που επιδιώκει να περάσει.

Οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, στηριζόμενοι τόσο στην ενισχυμένη εποπτεία που ακολουθεί και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στην ελληνική πλευρά, αλλά και στην γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία στους πολίτες.

«Τα προγράμματα διάσωσης τελειώνουν, ο πόνος όμως κάθε άλλο παρά τελειώνει» γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

«Η Ελλάδα φτάνει στο σημείο καμπής ενός εκ των πιο ισχυρών οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη. Τη Δευτέρα η χώρα τερματίζει επίσημα την εξάρτησή της από τη διάσωση, ανοίγοντας έναν δρόμο για μια νέα εποχή οικονομικής ανεξαρτησίας. Η οικονομία επιστρέφει σιγά-σιγά στην ανάπτυξη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι μπαίνει ένα τέλος στην κρίση χρέους που σχεδόν διέλυσε το ευρώ. Όμως το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα για την επιστροφή της ήταν βαρύ», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μια μαζική κάμψη, σε συνδυασμό με σχεδόν μια δεκαετία από έντονες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για την αποκατάσταση των οικονομικών της χώρας, άφησε πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κοντά στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ» επισημαίνει.

«Τα οικογενειακά εισοδήματα έπεσαν κατά 30% και περισσότερο από το ένα πέμπτο των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει βασικά έξοδα όπως το ενοίκιο, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ή τα δάνεια στην τράπεζα. Ένα τρίτο των οικογενειών έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος. Και ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δουλειά, η φτώχεια μέσα στην εργασία βρίσκεται ανάμεσα στα υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα».

Αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια κάνουν και οι Financial Times.

«Το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στους διεθνείς πιστωτές», αναφέρουν.

Μία από τις πιο σημαντικές είναι ότι η χώρα, σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία για το χρέος του περασμένου Ιουνίου, θα πρέπει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μια ενδεχόμενη αποτυχία σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσυρθεί ένα μέρος της στήριξης», σημειώνεται στο άρθρο.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα αλλά και οι τομείς στους οποίους αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως χαρακτηριστικά το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και το μη φιλικό προς τους επενδυτές κλίμα.

Το BBC από την πλευρά του κάνει αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη που έχει σημειωθεί αλλά και στην ενισχυμένη εποπτεία που θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια.

«Η ελληνική οικονομία έχει αναπτυχθεί αργά τα τελευταία χρόνια αλλά είναι κατά 25% μικρότερη από την έναρξη της κρίσης», γράφει το βρετανικό δίκτυο, ενώ κάνει αναφορά στην περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων της Αθήνας που θα έχει σαν στόχο το να αποφευχθεί οποιοσδήποτε «εκτροχιασμός».

Παράλληλα, σε άλλο δημοσίευμά του το BBC γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις στη ζωή των νέων Ελλήνων και «στη ζημιά που έχει ήδη γίνει».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές παρουσιάζουν την ολοκλήρωση του τρίτου πράγματος σαν μια θετική εξέλιξη, αφού αποφεύχθη το Grexit, κάτι που θα οδηγούσε τη χώρα σε άγνωστα νερά. «Όμως για πολλούς Έλληνες, ειδικά για τους νέους, η ζημιά έχει ήδη γίνει», σημειώνει το BBC.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που επικαλείται, αναφέρει πως τα 3/4 των Ελλήνων πιστεύουν πως τα πράγματα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Το ίδιο ποσοστό πιστεύει πως τα μνημόνια έβλαψαν αν, αντί να σώσουν τη χώρα. Η φορολογία παραμένει υψηλή και το 90% πιστεύει πως οι δανειστές θα έχουν αυστηρή εποπτεία στην οικονομία της χώρας για αρκετά χρόνια.

Όπως τονίζεται η κρίση που χτύπησε όλους τους Έλληνες αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους.

«Οι φόροι παραμένουν υψηλοί και το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις δαπάνες της χώρας τα επόμενα χρόνια» προστίθεται στο άρθρο. Όπως τονίζεται η κρίση που χτύπησε όλους τους Έλληνες αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους. Την οκταετία 2008-2016 το 4% των Ελλήνων, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι, έγιναν μετανάστες με αποτέλεσμα ενώ το 2008 οι Έλληνες ηλικίας 20-39 ετών ήταν το 29% του πληθυσμού, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια μειώθηκαν στο 24% του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των λόγων που ωθούν τους νέους στη μετανάστευση είναι η απουσία επαγγελματικών ευκαιριών, καθώς το ποσοστό ανεργίας το 2013 έφτασε το 27,5% αλλά για αυτούς που ήταν κάτω των 25 ετών, ήταν παραπάνω από διπλάσιο στο 58%.

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
η απουσία επαγγελματικών ευκαιριών, καθώς το ποσοστό ανεργίας το 2013 έφτασε το 27,5% αλλά για αυτούς που ήταν κάτω των 25 ετών, ήταν παραπάνω από διπλάσιο στο 58%. Πηγή: www.lifo.grμάλλον κυρίως πόνος για τους Μένουμε Ευρώπη είναι αφού μιλάει κυρίως για τα τραγικά αποτελέσματα μνημονίων 1+2 που όντως, θα περάσει πολύς καιρός για να επουλωθούν