Εικόνα πλήρους διάλυσης με απογοητευτικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών εμφανίζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, σύμφωνα με έκθεση-«κόλαφο» του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, που βρέθηκε στη χώρα μας από τις 21 έως και τις 31 Ιανουαρίου.
Η φοροδιαφυγή είναι εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την έκθεση, δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου στη μεταρρύθμιση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, επισημαίνουν οι ελεγκτές, και διαπιστώνουν πλήρη αποτυχία στην επίτευξη των στόχων για έσοδα από ελέγχους και ληξιπρόθεσμα χρέη.
Το τεχνικό κλιμάκιο διαπίστωσε ότι οι φορολογικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί, καθώς είναι υποστελεχωμένες, χωρίς ελεγκτές, με «γερασμένο» και κακοπληρωμένο προσωπικό και ζητά να γίνουν άμεσα οι μεταθέσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις ελεγκτών.
Στην έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων πως η αυτονομία που θα δινόταν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται «στα χαρτιά», με κίνδυνο να μη δοθεί τέλος «ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις ούτε στη διαφθορά», ενώ γίνεται αναφορά στους 130 εφοριακούς υπαλλήλους που περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων τα οποία φαίνεται να έχουν εμβάσει ποσά σε ξένες τράπεζες. Οι έλεγχοι των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των εν λόγω υπαλλήλων έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, ενώ σύμφωνα με την τρόικα «για να είναι οι ανωτέρω έλεγχοι αποτελεσματικοί, απαιτείται η συνακόλουθη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων οι οποίες θα φτάνουν έως και την ποινή της απόλυσης».
ΔΝΤ και Κομισιόν συστήνουν αυστηροποίηση των ποινικών διώξεων, με χαρακτηριστική την πρόταση να ασκείται ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως αν ο φορολογούμενος καταβάλλει τον φόρο που βεβαιώνεται και εισηγούνται τη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θεωρούνται ανείσπρακτες.