ΤτΕ: Αναγκαία η αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η μείωση φόρων

ΤτΕ: Αναγκαία η αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η μείωση φόρων Facebook Twitter
3

Ως αναγκαία χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος την «αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ως προς την ανάπτυξη», ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της πολιτικής αυτής.

Στην ανάλυσή της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα («Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος: Ιούλιος 2017»), η Τράπεζα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των δαπανών σε τομείς που θα έχουν σημαντικότερη αναπτυξιακή επίδραση, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρα της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών. Τα ψηφισθέντα μέτρα κοινωνικής στήριξης, η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο αναπροσδιορισμός (μειωτικά) των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα, πλην των πιστωτικών ιδρυ- μάτων και η μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Επίσης, η ΤτΕ τονίζει ότι για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, «θα πρέπει να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι διαρθρω-τικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση και να ενισχυθούν οι έλεγχοι. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων, αλλά και θα ενισχυθεί το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης ανάμεσα στους πολίτες». Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει πιο ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προσθέτει.

Προοπτικές και προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εμφανίζονται ευοίωνες. Το 2017 αναμένεται θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, με τη νεότερη εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 1,6%», τονίζει μεταξύ άλλων η ΤτΕ.

«Η σταδιακή πορεία ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνεχίστηκε το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017. Η σταθεροποίηση και βελτίωση των οικονομικών συνθηκών συνέβαλε στην εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία», επισημαίνεται.

Ωστόσο, στην ανάλυσή της η Τράπεζα υπογραμμίζει πως «σημαντικές προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν, με κυριότερες την αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance)».

Όσον αφορά τους τραπεζικούς κινδύνους, τονίζεται πως ο πιστωτικός κίνδυνος εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά παραμένει αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.

«Σε απόλυτο μέγεθος, το απόθεμα των ΜΕΑ συρρικνώνεται με βραδύ ρυθμό για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, έχοντας φθάσει στη μέγιστη τιμή του το Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2017 εξαιτίας της μείωσης του συνολικού υπολοίπου των δανείων, αλλά και της αυξημένης αβεβαιότητας από την παράταση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Εντονότερα, επηρεάστηκε το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων», υπογραμμίζεται.

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τώρα όπου να ναι η Αριστερά θα σας τους μειώσει τους φόρους. Έτσι δεν κάνει πάντα η Αριστερά; Έπρεπε να φάτε αυτά τα εθνίκια στη μάπα και να καταστρέψετε την Ελλάδα για να καταλάβετε τι σημαίνει Αριστερά. Σας πήρε μόνο μισό αιώνα και βάλε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. ==
Βασικά όλοι τους είναι "αριστεροί", με την έννοια ότι όλοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι κρατιστές. Όπως έλεγε και ο Λεννυ Μπρους (ελληνιστί "Λέννυ ο Βρωμόστομος"), "Αν ζεις στην Νέα Υόρκη είσαι Εβραίος, στην Νέα Υόρκη ακόμα και Καθολικός να είσαι, είσαι Εβραίος" :-) Παρομοίως, ισχύει ότι στην Ελλάδα αν είσαι πολιτικός είσαι κρατιστής, ακόμα και οι συντηρητικοί πολιτικοί στην Ελλάδα είναι κρατιστές. Βέβαια ότι κάποιοι ψηφίσανε Τσίπρα για να τους μειώσει τους φόρους είναι για γέλια, θυμάμαι συζητήσεις επ´ αυτού του θέματος εδώ στο σάιτ το 2014 με τον Βασιλάκη τον Ζάιτσεφ και γελάω ακόμα.