Τζεντιλόνι: Ανάπτυξη στην ΕΕ θα δούμε το 2022 - «Κάποιες χώρες νωρίτερα, κάποιες χώρες αργότερα»

Τζεντιλόνι: Ανάπτυξη στην ΕΕ θα δούμε το 2022 - «Κάποιες χώρες νωρίτερα, κάποιες χώρες αργότερα» Facebook Twitter
0

Ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης και την άμβλυνση των ανισοτήτων εντός της ευρωζώνης εκφράζει ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην DW.

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την τελική μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης που, όπως όλοι ελπίζουν, θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να συνέλθει από τις συνέπειες της πανδημίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας που έχει εγκριθεί ποτέ, με συνολικούς πόρους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν για τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου. Στην τελευταία συνάντησή τους, στο Βερολίνο, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά και διά ζώσης για το ζήτημα αυτό.

«Υπάρχει ξεκάθαρη θέληση για συνεργασία», λέει στην Deutsche Welle ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και εξηγεί ότι «ήταν πολύ σημαντικό ότι είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε πληροφορίες πρόσωπο με πρόσωπο για την πορεία της οικονομίας σε κάθε ένα από τα κράτη-μέλη. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες ακόμη. Είναι σημαντικό όμως ότι συμφωνούμε να δοθεί προτεραιότητα στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιοποίηση με βάση τις σχετικές προτάσεις των εθνικών κυβερνήσεων».


Μείωση των ανισοτήτων εντός ΕΕ

Ένα ακόμη στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να μειωθεί- και σε κάθε περίπτωση να μη διευρυνθεί λόγω της πανδημίας- το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες του Νότου. Για αυτό άλλωστε, στην Ελλάδα για παράδειγμα, η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε καθαρό δημοσιονομικό όφελος ύψους άνω των 33 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ. '

Όπως εξηγεί ο Πάολο Τζεντιλόνι «τα κράτη-μέλη ούτως ή άλλως αντιδρούν στην κρίση με εθνικούς πόρους. Το κοινό Ταμείο επιχειρεί να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ Βορρά-Νότου. Στο δεύτερο τρίμηνο (του 2020) είχαμε κάποιες βόρειες χώρες με αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης έως -4% αλλά στον Νότο υπήρχαν χώρες στις οποίες η οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό έως και -18%.»

Πότε όμως θα καταφέρει η ευρωπαϊκή οικονομία, στο σύνολό της, να συνέλθει από τις συνέπειες της πανδημίας και να επιστρέψει σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης; Εδώ ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην Ιταλία, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. Επισημαίνει πάντως ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις.

«Κατά μέσο όρο μάλλον θα τα καταφέρουμε το έτος 2022, μάλλον προς τις αρχές της χρονιάς», τονίζει ο Επίτροπος Οικονομίας. «Κάποιες χώρες θα ανακάμψουν πιθανώς νωρίτερα, κάποιες άλλες αργότερα. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) κάνει λόγο για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι απλώς θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019. Έχουμε ήδη χάσει δύο χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, για αυτό η παροχή αναπτυξιακών κινήτρων είναι τόσο σημαντικό στοίχημα».


Πότε έρχεται το δεύτερο κύμα;

Όσο για το επαπειλούμενο "δεύτερο κύμα" της πανδημίας και ένα πιθανό νέο lockdown, με προφανείς οικονομικές συνέπειες, ο Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός. “Μετά από συνομιλίες που είχα και με τους 27 υπουργούς Οικονομικών την ΕΕ έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι δεν θεωρούν πολύ πιθανό τον κίνδυνο για δεύτερο κύμα, που θα απέφερε ένα δεύτερο λόκνταουν‘, επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Αλλά βεβαίως δεν έχουμε επαρκή εμπειρία με μία τέτοια πανδημία. Επί του παρόντος επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οδεύουμε προς το δεύτερο κύμα. Στο μέλλον πολλά θα εξαρτηθούν από την τήρηση των κανόνων και από τη συμπεριφορά που θα επιδείξουμε στις μεταξύ μας συναναστροφές».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Οικονομία / Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, επιδοτεί την επισκευή και ανακαίνιση κατοικιών για εκμίσθωση, με δικαιούχους ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Οικονομία / Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Όταν οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού με τη συμμετοχή και ελεγκτών της ΑΑΔΕ, εκτός από τον έλεγχο προδιαγραφών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα γίνεται και επιτόπιος φορολογικός έλεγχος
LIFO NEWSROOM
Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Οικονομία / Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Σε σχέση δε με τις καθυστερήσεις στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», είπε ότι δεν οφείλονται στην έλλειψη των πόρων αλλά στις διαδικασίες και τους ελέγχους που εφαρμόζονται από την ΕΕ, παράγοντες που έχουν εξαλειφθεί στα νέα προγράμματα
LIFO NEWSROOM