«Μπροστά στο αδιανόητο» είναι ο τίτλος άρθρου στη Wall Street Journal στο οποίο η αμερικανική οικονομική εφημερίδα εκτιμά ότι η διαδικασία εξόδου από την πολιτική στραγγαλισμού της Γερμανίας ενδέχεται να διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο υπάρχει μια ευρεία απογοήτευση από το κοινό νόμισμα, η αποδοχή πάντως του οποίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όμως, όπως επισημαίνεται, η υπομονή των ευρωπαίων είναι μεν μεγάλη, όχι όμως και ατελείωτη.
«Αυτή τη φορά η έξοδος από το ευρώ δεν θα επιβληθεί από τους εταίρους, αλλά από επιλογή του ελληνικού λαού» τονίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο φιλοξενείται και η δήλωση του Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγου του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση ο οποίος λέει: «Όταν οι άνθρωποι καταλάβουν ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, θα αρχίσουν να βλέπουν με πιο καθαρό μυαλό το κόστος και τα οφέλη της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα Και τη στιγμή που θα γίνει αυτή η συζήτηση, οι αλλαγές θα μπορούν να συντελεστούν εξαιρετικά γρήγορα».
Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με την Αργεντινή, η εφημερίδα τονίζει ότι δεν είναι μοντέλο για την Ευρώπη. «Μάλλον είναι μια προειδοποιητική ιστορία», αναφέρει το άρθρο.
Γίνεται και crash test των ευρωπαϊκών οικονομιών που συρρικνώνονται με την κρίση με την οικονομία της Αργεντινής που είχε καταρρεύσει. «Η οικονομία της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά περίπου 8% κατά τα τρία έτη πριν από την εξέγερση. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η οικονομία της Ιταλίας και των οικονομιών της Πορτογαλίας θα έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 8% από το υψηλότερο επίπεδό τους, η Ισπανία είναι κατά περίπου 6% και στην Ελλάδα κατά περισσότερο από 23%», σημειώνεται.
Ο αρθρογράφος δε, προειδοποιεί για τη φαινομενική νηνεμία στα βαλτωμένα οικονομικά νερά τηςε Ευρώπης και πάλι με το παράδειγμα της Αργεντινής, όταν πριν την «έκρηξη», σε δημοσκοπήσεις το 62% των Αργεντινών εμφανιζόταν υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος νομισματικού καθεστώτος, σύνδεσης πέσος-δολαρίου. : «Αυτό είναι σχεδόν το ίδιο ποσοστό των Ισπανών και των Ελλήνων που λένε ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ σήμερα», επισημαίνει με νόημα. Ο υπουργός που υποστήριζε αυτή τη νομισματική σύνδεση ως «ένα μόνιμο θεσμό», έφυγε ένα μόλις μήνα μετά, γράφει η WSJ.
σχόλια