Άρχισε να προετοιμάζεται το ψηφιακό, άυλο ευρώ ― Το νέο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ξεκινά η εφαρμογή του ψηφιακού, άυλου ευρώ ― Το νέο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Facebook Twitter
GETTY
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιθυμεί να αποκτήσει το δικό της άυλο νόμισμα. Πρόκειται για το ψηφιακό ευρώ, μια άλλη μορφή ηλεκτρονικού χρήματος που θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα μετρητά, σαν να επρόκειτο για κέρματα ή χαρτονομίσματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα είναι ο εκδότης αυτού του εικονικού μέσου πληρωμών, το οποίο προορίζεται να λειτουργήσει παραπληρωματικά με τα μετρητά και όχι να τα αντικαταστήσει. Ούτε βεβαίως πρόκειται να αντικαταστήσει το τραπεζικό χρήμα. Τα ψηφιακά ευρώ θα φυλάσσονται σε ένα εικονικό πορτοφόλι με το οποίο θα μπορούν να γίνονται οι ίδιες συναλλαγές που γίνονται με κέρματα και χαρτονομίσματα. Δεν έχει τεθεί ακόμη σε κυκλοφορία, αλλά αποτελεί πιλοτικό σχέδιο. Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, θα εξεταστούν θέματα όπως ο σχεδιασμός και η διανομή και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η περίοδος εφαρμογής, η οποία θα διαρκέσει έως το 2026.

Τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού ευρώ


 Οικονομικοί αναλυτές  υπογραμμίζουν τη βελτιωμένη ασφάλεια που θα προσφέρει αυτό το νόμισμα: "Ένέχει μικρότερους κινδύνους από το χαρτονόμισμα, επειδή είναι ψηφιακό, μπορεί να εντοπιστεί εύκολα και είναι πιο ασφαλές. Θα απλοποιήσει τις ψηφιακές πληρωμές... Δεν μιλάμε για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος ή τραπεζικού χρήματος.

Από την άποψη της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φορολογικής απάτης, το ψηφιακό ευρώ έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Η παραοικονομία θα μειωθεί. Θα είμαστε σε θέση να αλλάζουμε από το ευρώ στο δολάριο, για παράδειγμα, με χαμηλότερο κόστος συναλλαγών και με μεγαλύτερη ταχύτητα.


Όμως η χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας ενέχει επίσης ορισμένους κινδύνους. Οι πολίτες θα χρειαστούν ψηφιακά πορτοφόλια, τα οποία είναι πιο ευάλωτα σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από ό,τι τα φυσικά πορτοφόλια. Θα υπάρχει φόβος για τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεις,  που θα στερεί ανθρώπους από το σύνολο των αποταμιεύσεών τους― πράγμα που έχει ήδη συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις με τα κρυπτονομίσματα.


Η χώρα που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην εφαρμογή των εικονικών νομισμάτων είναι η Κίνα. Το ψηφιακό γουάν μπορεί να γίνει άμεσα μετατρέψιμο σε   σε απτά γουάν,  μετρητά, σε 3.000 ΑΤΜ στο Πεκίνο. Στόχος είναι να επεκταθεί αυτή η υπηρεσία σε περισσότερες τράπεζες (μόνο δύο την επιτρέπουν) και σε περισσότερα μέρη.


Υπάρχουν ακόμη τέσσερα ή πέντε χρόνια μπροστά μας μέχρι να μάθουμε πώς θα μοιάζουν αυτά τα εικονικά νομίσματα. Πολλοί άνθρωποι, που έχουν ήδη συνηθίσει στις ηλεκτρονικές πληρωμές, μπορεί να μην παρατηρήσουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινή τους ζωή. Όμως οι συνέπειες όσον αφορά την ασφάλεια, την ταχύτητα και την τυποποίηση αυτών των συναλλαγών θα βελτιώσουν τη σχέση των ανθρώπων με το χρήμα.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM